Bloggen

Sverige med i satsning på ny europeisk rymdraket

Sverige med i satsning på ny europeisk rymdraket
ESA
´
Publicerad
2014-12-03
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Europas rymdnationer har kommit överens om att satsa på en ny bärraket, Ariane 6. Svenska företag som GKN i Trollhättan och Ruag i Göteborg/Linköping kommer att bidra med viktiga delar till den nya raketen. Första uppskjutning planeras till 2020. Den nya Ariane 6-raketen ska ersätta den nuvarande modellen som heter Ariane 5.


Igår den 2 december 2014 höll det europeiska rymdorganet Esa ett ministerrådsmöte i Luxemburg där forskningsminister Helene Hellmark Knutsson ledde den svenska delegationen. Mötet kan ses som en fortsättning på det ministerrådsmöte som ägde rum i Neapel i november 2012. Mötet fokuserade därför på de tre frågor som inte löstes fullt ut 2012: 


  • bärraketer

  • Esas deltagande i den internationella rymdstationen (ISS)

  • Esas framtida utveckling

I inledningsanförandena gladdes alla ministrar över Esas forskningsprojekt Rosetta och landningen på en komet och framförallt den betydelse sådana framgångar kan ha för att öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.Vid ministerrådsmötet antogs en resolution som anger hur Esa och EU kan samverka.


Frågan om de europeiska bärraketprogrammen var den svåraste frågan vid detta ministerrådsmöte. Besluten som togs bestämmer hur nästa generations bärraketer ska se ut, vilka behov de ska tillfredsställa, vem som ska ha ansvar för verksamheten och hur kostnaderna för utveckling och risker ska fördelas. Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg är positiv till besluten som togs om bärraketer:


– Sverige kommer fortsatt att ha en viktig roll i det europeiska bärraketprogrammet, både inom den nya Ariane 6-raketen samt för vidareutvecklingen av den mindre Vega-raketen. Sveriges rymdminister Helene Hellmark Knutsson och Rymdstyrelsen har agerat för att företag i Sverige ska kunna leverera avancerad teknologi till de europeiska raketprogrammen under lång tid framöver. Tillsammans med andra länder kommer vi att garantera att Europa har ett fortsatt oberoende i form av egna raketer. 




Medlemsländerna gjorde åtaganden i ett antal frivilliga program inklusive Internationella rymdstationen, ISS. Betalningarna för dessa program sträckers över de kommande tio åren. Mer information finns på Rymdstyrelsens webb och hos Esa.