Copernicus firar 25 år

I juni firar vi att det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus firar 25 år. Firandet utgör även en del av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd. På plats kommer flera intressanta talare berätta om Copernicus och Europas arbete med jordobservation.
Copernicus 25 poster
EU
´
Publicerad
2023-05-10
Dela artikel:

Den 8 juni 2023 bjuder det svenska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen i samarbete med den europeiska rymdorganisationen ESA samt Rymdstyrelsen in dig att fira 25-årsdagen för Copernicus, EU:s flaggskepp för jordobservation.

Idén till Copernicus kom till 1998 med undertecknandet av Baveno-manifestet, som ett program för miljöövervakning. Programmet, som till en början kallades Global övervakning för miljösäkerhet (GMES), var utformat för att tillhandahålla värdefulla data som skulle kunna bidra till olika aspekter av den offentliga politiken, till exempel att förstå och mildra effekterna av klimatförändringarna och att garantera den civila säkerheten.

Sedan dess har Copernicus överträffat förväntningarna och blivit ett av de mest ambitiösa och framgångsrika jordobservationsprogrammen i världen. Med sju Copernicus Sentinel-satelliter i omloppsbana, stödjande missioner, in situ-sensorer och numeriska modeller, tillhandahålls dagligen terabyte av fria och öppna data och informationstjänster till hundratusentals användare. Copernicus har också genererat betydande ekonomiska fördelar och stöder tiotusentals arbetstillfällen. Dessa framgångshistorier kommer att vara höjdpunkten i evenemanget, som kommer att sätta strålkastarljuset på Copernicusanvändarna.

Firandet kommer att äga rum hos Rymdstyrelsen i Solna, men det är inte det enda stället där man kan delta i firandet. Uppkopplat finns flera platser i Europa, bland annat Toulouse, Aten, Köpenhamn, Bryssel och Bologna.

Mer information och registrering

Läs mer på den här hemsidan för mer information och registrering till evenemanget: Copernicus25.eu

Om Copernicus

Copernicus är EU:s jordobservationsprogram. Det tittar på vår planet och dess miljö med hjälp av instrument på jorden och satelliter i rymden. Programmet ger korrekt, snabb och lättillgänglig information för att förbättra miljöövervakningen, förstå och mildra effekterna av klimatförändringar och säkerställa civil säkerhet. Data från Copernicus är fritt och tillgängligt för alla. Inom Myndighetssamverkan Copernicus samarbetar svenska myndigheter kring användningen av denna fria satellitdata.

Läs mer om Copernicus och hur det används i Sverige här