Precision i Betesmark: Effektiv Markuppföljning med AI

Precision i Betesmark är ett projekt som syftar till att utveckla en banbrytande analysmetoder för att effektivisera Jordbruksverkets arbete med markuppföljning i Sverige. Målet är att uppfylla de förändrade krav som EU-kommissionen ställer på stödföljning, genom att implementera avancerade AI- och satellitdata-baserade metoder. Samarbetet mellan Jordbruksverket, Arla Foods Sverige AB och RISE Research Institutes of Sweden AB samlar kompetens inom domänkunskap, datavetenskap och rymdteknik för att skapa ett robust, multidisciplinärt team.

Utgångspunkten för projektet är att aktiviteter som utförs på betesmarker kan detekteras med bland annat sensorer på Sentinel 1 eller 2-satelliterna. Genom att använda AI-metoder kan man därför identifiera dessa aktiviteter på ett automatiserat och effektivt sätt. Detta är avgörande för att Jordbruksverket ska kunna stötta lantbrukare med korrekta bidragsutbetalningar.

Projektet har flera utmaningar. Fenologiska variationer i vegetation över tid och rum gör det svårt att skapa en enhetlig modell. Det finns också stora variationer i klimat och markanvändning över olika delar av Sverige, vilket komplicerar övervakningsarbetet. Modellerna som utvecklas måste därför vara sofistikerade nog att ta hänsyn till dessa faktorer och erbjuda noggrann analys.

Ett av de primära målen är att minska antalet kostsamma fältbesök som utförs av Jordbruksverket och länsstyrelserna. Genom automatisering av övervakningsprocessen kan resurser omfördelas och effektiviteten i stödhantering ökas. Denna förändring är i linje med EU:s strävan att minska kostnader och skifta fokus från individuell till nationell kontroll.

Projektet tar sikte på att skapa ett ramverk för kaskadanalys av satellitdata. Detta innebär att resultatet av en analys kan granskas i flera steg och vidareutvecklas genom att applicera mer avancerade analysmetoder vid behov. Detta ramverk kommer inte bara att tjäna detta specifika ändamål utan är designat för att vara problem-agnostiskt och kan därför anpassas till andra geospatiala utmaningar som kräver användande av rymddata.

Genom detta projekt får Jordbruksverket inte bara ett verktyg för att effektivisera sin stödhantering men också en kompetenshöjning inom mjukvaruarkitektur och AI. För Arla ger det en möjlighet att underlätta administrationen för sina ägare. RISE bygger vidare på sin kompetens inom rymddata och skapar verktyg för ökad samhällsnytta. Slutresultatet siktar på att kunna erbjuda ett robust beslutsunderlag som kan användas direkt i Jordbruksverkets arbete, vilket är viktigt för att möta EU:s krav och att hjälpa svenska bönder få de medel de behöver.

Dnr
2023-00332
Företag
RISE
Totalt beviljat bidrag
1 740 000 kr