Bloggen - Bemannad rymdfart

Danmarks första astronaut återvänder snart till rymden

En ny besättning på fyra personer förbereder sig för uppsändning till den internationella rymdstationen som en del av NASA:s SpaceX Crew-7-uppdrag. Däribland den danske astronauten Andreas Mogensen som i och med resan kommer göra sin andra vistelse ombord på den internationella rymdstationen.
Crew 7 i kapseln.
SpaceX
Ämnen:
´
Publicerad
2023-08-18
Dela artikel:

NASA-astronauten Jasmin Moghbeli ska tillsammans med den europeiska astronauten Andreas Mogensen, den japanska astronauten Satoshi Furukawa och Konstantin Borisov från den ryska rymdmyndigheten Roscosmos lyfta från startplatta 39A vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida morgonen den 25 augusti. Tillsammans bildar de besättningen till vad NASA kallar Crew-7. Målet för resan är den internationella rymdstationen där de ska ersätta besättningsmedlemmarna från Crew-6 som befunnit sig på stationen sedan den tredje mars tidigare i år.

Den internationella besättningen kommer att flyga ombord på rymdfarkosten Space X Dragon med namnet Endurance, som tidigare flög NASA:s Crew-3- och Crew-5. Raketen som ska användas är en splitterny återanvändningsbar Falcon 9.

Just nu sitter besättningen i karantän och när alla förberedelser är klara med raket och kapsel kommer hela paketet rullas ut till startplattan. Den planerade tiden för uppsändning är 03:49 lokal tid den 25 augusti (09:49 svensk tid). Tiden kan komma att förändras ända till sista sekunden, men i skrivande stund går allt som planerat.

Dansk rymdåtervändare

Den danske astronauten Andreas Mogensen är en veteran i rymdsammanhang. Han valdes ut som astronaut av den europeiska rymdorganisationen ESA 2009 och blev den första danska medborgaren i rymden när han 2015 åkte ombord på en rysk Soyuz-raket för ett 10-dagarsuppdrag till rymdstationen.

Mogensen är från Köpenhamn och har en grundutbildning och en masterexamen i flygteknik från Imperial College London i England samt en doktorsexamen i flyg- och rymdteknik från University of Texas i Austin. Mogensen har även tjänstgjort som besättningsmedlem för NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) uppdrag 17 och 19. I NEEMO bor blivande astronauter i en undervattensstation för att simulera en vistelse i rymden. Mogensen har också haft rollen som kontaktperson för europeiska astronauter vid NASA:s Johnson Space Center mellan åren 2016 och 2022. Vid NASA har han även arbetat på CAPCOM och haft ansvar för att kommunicera med astronauter ombord på den internationella rymdstationen och som markstöd för rymdpromenader.

När Mogensen tillsammans med de andra lyfter från marken blir han den första europeiska piloten i en Crew Dragon-kapsel. Bredvid honom kommer befälhavaren för uppdraget sitta, NASA-astronauten Jasmin Moghbeli. Mogensen kommer  ha en liknande roll som en andrapilot på ett flygplan och ansvara för rymdfarkostens system och prestanda. Crew Dragon dockar automatiskt med rymdstationen, men Mogensen och Moghbeli kan ta över kontrollen när det behövs.

Uppdraget

Medlemmarna i Crew-7 kommer att genomföra en hel rad med experiment inom lika många forskningsprojekt. Experimenten kommer bland annat att omfatta insamling av mikrobiella prover från rymdstationens utsida, den första studien av hur människor reagerar på olika rymdfärder och en undersökning av de fysiologiska aspekterna av astronauternas sömn. Sammanlagt handlar det om mer än 200 vetenskapliga experiment och teknikdemonstrationer som kommer att äga rum under uppdraget.

Inom den europeiska rymdorganisationen ESA kallas Andreas Mogensens uppdrag för Huginn. Under den sex månader långa vistelsen i rymden ska Mogensen ha extra fokus på europeiska forskningsprojekt inom områdena klimat, hälsa och nyttan med rymden för oss på jorden.  

Namnet Huginn, som valts av Mogensen själv, kommer från den nordiska mytologin. Inom ett år ska även den svenske astronauten Marcus Wandt åka upp i rymden och genomföra uppdraget Muninn. Tillsammans får de representera de två korpar som i mytologin är medhjälpare till guden Oden, och som flög ut till världens mest avlägsna delar för att samla information. Passande för en vistelse i rymden ombord på en station som rör sig i närmare 28 000 kilometer i timmen över jorden.

Följ Andreas Mogensen och Marcus Wandt i sociala medier

Andreas Mogensen:

X: @astro_andreas

Instagram: @astro_andreas

Marcus Wandt:

X: @astro_marcus

Instagram: @esaastro_marcus