Bloggen - Bemannad rymdfart

Muninn blir namnet på Marcus Wandts rymdresa

Muninn, så blir namnet för Marcus Wandts resa till den internationella rymdstationen, ISS. Namnet är bestämt av den europeiska rymdorganisationen ESA. Träningen pågår nu för fullt och vi kommer följa varje steg.
Marcus Wandt tränar till astronuat
ESA
Ämnen:
´
Publicerad
2023-06-19
Dela artikel:

När Marcus Wandt anländer till ISS kommer den danske astronauten Andreas Mogensen redan att vara på plats. Andreas uppdrag har namnet Huginn och tillsammans med Marcus utgör de då de två korparna från den nordiska mytologin.

Enligt myten fungerar korparna som budbärare och rådgivare till Oden och delar med sig av allt de ser och hör. Muninn kommer från det fornnordiska ordet munr, som kan översättas med passion och känsla, vilket knyter an till Marcus entusiasm för rymdfart.

Marcus följer nu ett intensivt träningsprogram där allt från hur man för sig i en Dragon-kapsel till kameraträning, vad man ska ta med sig för mat, hur man tar på- och av en rymddräkt och specialträning för de olika forskningsprojekten ingår.

Träningen sker vid Europeiska astronautcentret i Tyskland och vid ESA:s tekniska centrum i Nederländerna, ESTEC. Mycket av träningen som har med raketfärden och all logistik att göra sker också i USA.

På bilden ser vi när Marcus lär sig styra robotar från rymden inom forskningsprojektet Surface avatar. Detta är ett av flera projekt han kan komma att bli delaktig i under sin vistelse på ISS.

Surface avatar är ett projekt lett av den tyska rymdstyrelsen DLR där tre olika robotar på DLR:s testcenter styrs från rymden. En typ av landare som med en robotarm kan lasta och lossa prover, en humanoid robot som kallas Rollin' Justin och en robot"hund" som fått namnet Bert. Projektets syfte är att skapa system som gör att man säkert kan utforska andra himlakroppar på distans.

Rymdstyrelsen kommer att följa Marcus tätt under de kommande månaderna, och det kan ni också göra. Dels i Rymdstyrelsens kanaler:

Instagram: https://www.instagram.com/rymdstyrelsen_snsa/

Facebook: https://www.facebook.com/rymdstyrelsense

Dels i Marcus egna sociala medier:

Twitter: https://twitter.com/astro_marcus

Instagram: https://www.instagram.com/esaastro_marcus/

 

Muninn märke
ESA