Bloggen - Bemannad rymdfart

Att bli astronaut

Marcus Wandt är först ut i den nya generationen av europeiska astronauter som kommer resa på en kommersiell rymdfärd med Axiom Space. Den här artikeln är en del av en serie om historien bakom hans första uppdrag i rymden, Muninn.
Marcus Wandt
TT
Ämnen:
´
Publicerad
2023-06-30
Dela artikel:

En avslappnad konversation i köket

När Marcus Wandt återvände hem den kvällen anade han inte vad hans fru snart skulle berätta för honom. Efter en spännande vecka som testpilot på Saab, hade han precis kommit hem från jobbet när hon plötsligt ställde en fråga medan hon scrollade på sin telefon.

"Marcus, har du sett att de rekryterar astronauter?" sade hon.

"Verkligen?" svarade han och lutade sig omedelbart mot skärmen.

"Hm, det skulle jag aldrig ha sagt, eller hur?", sade hon med ett leende.

Marcus öppnade ESA:s webbplats och fann att det faktiskt fanns en annons om en ny rekryteringsomgång för astronauter, den första på över ett decennium, och att ansökningarna var öppna. Han lade också märke till att tusentals människor redan hade besökt sidan.

Trots att hans första instinkt var att ansöka, tog Marcus sig tid att överväga saken.

Att välja sin väg

Under de kommande dagarna funderade Marcus och vägde för- och nackdelar. Var astronautyrket något han verkligen kunde ägna sig åt? Med allt det hårda arbete det skulle kräva och de risker och uppoffringar som det innebar, trodde han verkligen att det var rätt för honom?

Hans intuition lockade honom mot det, men Marcus ville vara säker på att han verkligen kunde ägna sig helt åt det. Han satte sig framför datorn och började skriva ner sina tankar.

Marcus Wandt framför flygplan
SAAB

Marcus i sin roll som testpilot på Saab.

"Jag behöver sätta ord på mina tankar. Att skriva ner dem hjälper mig att koppla bort mina känslor - jag är en rationell person. Även om mina instinkter driver mig vid många tillfällen så är de föremål för rationellt tänkande", förklarade han.

"Att tro på det jag gör har alltid varit viktigt för mig. Att ifrågasätta mina handlingar och sedan formulera varför jag gör det jag gör är ett sätt för mig att testa mig själv", tillade han.

Han tog sig god tid att formulera sitt svar, men genom att sätta ord på det bekräftade han sin första instinkt.

"Efter att ha funderat på det ett tag kom jag fram till att jag verkligen vill bli astronaut och att jag verkligen tror att utforskningen av rymden tillför mänskligheten ett mervärde", förklarade Marcus.

Efter en ordentlig självrannsakan var han övertygad om att "det här var den möjlighet jag hade letat efter för att kunna bidra ännu mer till vårt samhälle och, i förlängningen, till hela mänsklighetens utveckling".

En utmanande urvalsprocess

Marcus skickade in sin ansökan till ESA i april 2021. Några månader senare, efter flera urvalsrundor, genomgick han tre testfaser och två intervjuomgångar.

"Urvalsprocessen var krävande. Under testerna i Tyskland var jag tvungen att fokusera intensivt. Efter de första matte- och fysiktesterna minns att jag tänkte: det här var jag snabbare på förr!" berättar Marcus, född 1980.

"De andra kandidaterna var fantastiska. Att delta i en sådan urvalsprocess med skickliga människor från olika områden som alla sökte drömjobbet var inspirerande", tillägger han.

När han klarade den tredje testfasen vid ESA:s europeiska astronautcenter i Köln, Tyskland, där de sökandes fysiska och mentala förmågor bedömdes enligt internationella standarder för rymdfärder, minskade antalet kandidater från de ursprungliga 22 500 till 400.

"Möjligheten att vara med i det slutliga urvalet blev mer verklig. Efter de medicinska testerna var vi färre än 100 kvar. Vid den tidpunkten hade jag en seriös diskussion med min familj och vi övervägde noggrant de praktiska konsekvenserna av ett eventuellt nytt liv - inte för att jag trodde att jag skulle bli utvald, utan för att jag ansåg att det vore oansvarigt att inte ha en tydlig uppfattning om hur det skulle påverka familjen", förklarar Marcus. "De stöttade mig."

Marcus upplevde att de två sista intervjuomgångarna var den mest utmanande delen, men också den mest roliga.

"Jag tycker om att interagera med människor, även när de försöker få mig utanför min bekvämlighetszon, vilket de lyckades med då och då”, erkänner han.

Marcus Wandt
ESA - P. Sebirot

Marcus som alldeles nyuttagen astronaut.

Telefonsamtalet

Mer än ett och ett halvt år hade gått sedan Marcus skickade in sin ansökan. Det var november 2022 och han befann sig i norra Sverige i sitt jobb som testpilot. Hittills hade all kommunikation om urvalsprocessen skett via e-post, men plötsligt ringde telefonen. Samtalet kom från Frankrike.

I andra änden hördes Josef Aschbachers röst, ESA:s generaldirektör: "Du klarade det", meddelade han.

"Han informerade mig om att jag hade blivit utvald och att jag var inbjuden till Paris för det slutliga tillkännagivandet", minns Marcus.

Marcus resa till rymden hade bara börjat.