Bloggen - Bemannad rymdfart

Jessica Meir på resa genom Sverige

Astronauten Jessica Meir är inte bara den första svenska kvinnan i rymden. Hon kan även bli första kvinnan i världen som sätter foten på månen. Nu besöker hon fem städer i Sverige och föreläser för allmänheten – kom och lyssna!
Jessica Meir ombord på den internationella rymdstationen ISS. På sin overall har hon Svenska flaggan och USA:s flagga. I bakgrunden syns en stor svensk flagga.
NASA
Jessica Meir ombord på den internationella rymdstationen ISS.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-06-17
Dela artikel:

NASA-astronauten och marinbiologen Jessica Meir gick till historien när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden den 25 september 2019. Där tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3 280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på cirka 139 851 994 kilometer. Hon utförde viktig forskning under rymdfärden, bland om hur hjärtvävnad beter sig i mikrogravitation jämfört med på jorden. Jessica Meir blev även historisk när hon tillsammans med kollegan Christina Koch genomförde historiens första rymdpromenad där endast kvinnor deltog, i rymden och i kontrollrummet på marken.

Svenskamerikanska Jessica Meir, vars mamma kommer från Västerås, har både amerikanskt och svenskt medborgarskap. Hon är uppvuxen med svenska traditioner, allt från Luciafirande till saffransbullar, och att dansa runt en midsommarstång med folkdräkt var till exempel ett måste under uppväxten. Redan vid fem års ålder började hon drömma om att bli astronaut. När hon i första klass fick som skoluppgift att rita vad hon ville bli som vuxen gjorde hon en teckning på sig själv som astronaut på månens yta. Kanske kan drömmen bli sann?  

För nu har Jessica Meir återigen möjlighet att bli historisk. Hon är en av 18 utvalda astronauter till det amerikanska månprogrammet Artemis, som drar i gång i sommar, och kan därmed bli första kvinnan i världen på månen. Att Jessica Meir är en av kandidaterna är inte förvånande. Hon har stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden. Hon har även en gedigen utbildning – en doktorsexamen i marinbiologi, en masterexamen i rymdstudier och en kandidatexamen i biologi. 

Jessica Meir ska resa runt i Sverige under fem dagar i juni för att föreläsa och träffa allmänhet, forskare, politiker och studenter. Bor du i närheten av Stockholm, Helsingborg, Västerås, Umeå eller Göteborg?

Då kan komma och lyssna på någon av de öppna föreläsningar som Jessica Meir håller. Det är helt gratis men kräver förhandsbokning för att alla ska få plats i salarna. Vi kan lova att det kommer bli en spännande upplevelse där Jessica Meir pratar om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS och drömmen om att bli första kvinnan på månen.

Här föreläser Jessica Meir:

Göteborg

19 juni, 13.45 - 14.30. Öppen föreläsning av Jessica Meir på The Hub, Universeum.

Panelsamtal med Jessica Meir (NASA), Maria Nyström (Chalmers), Sammie Chimusoro (ESA Bic), Theresia Hestad (Saab) och Moa Skan (Stockholms universitet).

”Space sustainability. Hur kan vi skapa hållbara system i rymden? Och hur kan de appliceras på jorden?”

Stockholm

20 juni, 14.30 - 16.00. Öppen föreläsning av Jessica Meir på Kungliga Tekniska Högskolan,

Helsingborg

21 juni, 16.30-17.30.  Öppen föreläsning med Jessica Meir, stora salen i Helsingborgs Konserthus.

Umeå
22 juni, 11.50 - 13.15. Öppen föreläsning av Jessica Meir på Curiosum science center.

Västerås

23 juni, 13.00-14.30. Öppen föreläsning med Jessica Meir på Mälardalens Universitet.