Fyra astronauter redo att åka till ISS hero

Fyra astronauter redo att åka till ISS

Space X Crew-3 är redo att sändas upp till den internationella rymdstationen ISS med fyra astronauter ombord. Med i besättningen finns ESA-astronauten Matthias Maurer som kommer ta över uppdraget på ISS efter Thomas Pesquet.
ESA-astronauten Matthias Maurer och NASA-astronauterna Tom Marshburn, Raja Chari och Kayla Barron.
Space X
ESA-astronauten Matthias Maurer och NASA-astronauterna Tom Marshburn, Raja Chari och Kayla Barron.
Publicerad
2021-11-03
Dela artikel:

ESA-astronauten Matthias Maurer och NASA-astronauterna Tom Marshburn, Raja Chari och Kayla Barron ska inom kort sändas upp med SpaceX:s Crew-3 till den internationella rymdsatstionen ISS. Kapseln sänds upp från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, med hjälp av en Falcon 9-raket. 

Uppsändningen var planerad till onsdagsmorgonen den 3 november. Men på grund av ett mindre medicinskt problem som påverkat en besättningsmedlem har uppsändningen blivit senarelagd till tidigast lördag den 7 november, svensk tid. Medlemmarna i besättningen befinner sig nu i karantän inför avresan och NASA har meddelat att det medicinska problemet inte är relaterat till covid-19, men vad det rör sig om är ännu okänt.

De fyra astronauterna kommer att stanna på rymdstationen i sex månader. ESA-astronauten Matthias Maurer tar därmed över uppdraget efter den franske astronauten Thomas Pesquet som återvänder till jorden i november. Matthias Maurer blir den andra ESA-astronauten som flyger under NASA:s Commercial Crew Program.

Den franske ESA-astronauten Thomas Pesquet anlände till rymdstationen i april i år. Sedan dess har han arbetat med Alpha-uppdraget och genomfört flera rymdpromenader, arbetat med vetenskapliga experiment i laboratoriet under mikrogravitationsförhållanden och fångat flera fantastiska bilder på jorden från ISS. Dessutom har han flitigt uppdaterat omvärlden om livet ombord på ISS i sociala medier.

Den 4 oktober tog Pesquet över som befäl för rymdstationen ISS, vilket blev första gången som en fransman fick uppdraget. Han har därmed varit ansvarig för besättningen med sex personer som deltagit i Alpha-uppdraget.

Som befälhavare har han inte styrt själva stationen, utan varit ansvarig för att upprätthålla kommunikationen mellan besättningen och flygledaren som är baserad på jorden. Befälhavaren övervakar att teamet kommer överens och ser till att de får sina vetenskapliga experiment utförda. I nödfall har befälhavaren också full befogenhet att fatta beslut utan att vänta på att markkontrollen ska ingripa.

Under tiden som Thomas Pesquet varit på rymdstationen har teamet på ISS bland annat fått uppleva en rysk filminspelning. Besättningen har även genomfört expermient som syftat till att ta reda på hur människokroppen påverkas av att vistas en längre tid i rymden. Bland annat har forskare tittat på hur hjärnan påverkas av gravitationen i rymden, i en studie som bland annat letts av forskare vid Göteborgs universitet.

Även experiment för att modifiera DNA har genomförts, vilket blev första gången som gensaxen CRISPR/Cas9 användes i rymden. Dessutom har stort arbete med att installera nya solpaneler på ISS pågått under tiden, för att framtidsäkra stationens energikapacitet.

I september fick även besättningen på ISS stor uppmärksamhet i sociala medier när Thomas Pesquet delade en film på när teamet anordnade en pizzakväll på stationen för att fira den amerikanska astronauten Megan Mcarthur som fyllde 50 år. 

NASA utvärderar för närvarande vilket datum som beättningen som letts av Thomas Pesquet ska återvända till jorden. Rymdorganisationens nuvarande prioritet är att sända upp nästa besättning först till ISS.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen