Filminspelning i rymden hero

Filminspelning i rymden

Igår inleddes vad som skulle kunna beskrivas som världens mest högtflygande filminspelning. För första gången har kulturen på allvar tagit plats i rymden då en rysk skådespelerska och regissör svävat in i den internationella rymdstationen efter att ha rest dit med hjälp av den ryska rymdmyndigheten Roscosmos.
Julia Peresild
Roscosmos
Julia Peresild och komonauten Anton Shkaplerov.
Publicerad
2021-10-06
Dela artikel:

Raketen med den ovanligt kulturella besättningen lyfte som planerat under tisdagen klockan 10:55 svensk tid från den ryska rymdbasen Bajkonur, Kazakstan. Efter tre och en halv timme anlände besättningen till stationen.

Skådespelerskan Julia Peresild och regissören Klim Sjipenko ska filma ett segment av en ny film med titeln ”Challenge”. I filmen tvingas en kirurg, spelad av Peresild, åka till rymdstationen för att rädda en besättningsmedlem som behöver en akut operation i omloppsbana. Filmteamet ska vara på den riktiga rymdstationen i tolv dagar innan de återvänder hem till jorden. De reste tillsammans med den erfarna kosmonauten Anton Shkaplerov som redan gjort fyra rymdfärder.

Kremls talesman Dmitrij Peskov har sagt att hela missionen kommer att hjälpa till att visa upp Rysslands rymdförmåga. Peskov sade inför uppsändningen att:

- Vi [Ryssland] har varit pionjärer i rymden och behållit en säker position. Den här typen av uppdrag som hjälper till att marknadsföra våra prestationer och utforskning av rymden i allmänhet är bra för landet.

Regissören Sjipenko, som kommer att slutföra inspelningen på jorden efter att ha filmat filmens rymdavsnitt, har förklarat att alla kosmonauter som nu är ombord på ISS, Anton Shkaplerov, Oleg Novitskiy och Pjotr ​​Dubrov, alla kommer att spela roller i den nya filmen.

På rymdstationen anslöt sig de tre nykomlingarna till stationens nyblivne befälhavare, den franska ESA astronauten Thomas Pesquet samt tre amerikaner från NASA och en japansk astronaut från den japanska rymdorganisationen JAXA.

Peresild och Sjipenko log brett när luckan öppnades och de svävade in i stationen.

- Jag känner att jag drömmer, sa Peresild under ett videosamtal med rymdledningscentralen i Moskva.

NASA bekräftade förra året att de var i samtal med Tom Cruise om en filminspelning ombord på rymdstationen i samarbete med SpaceX. I maj 2020 rapporterades att Cruise utvecklade projektet tillsammans med regissören Doug Liman, Elon Musk och NASA. Efter det har det i stort sett varit tyst men i januari sa Liman att det gick framåt.

Hur det kommer sig att rymdstationen, som brukar beskrivas som ett laboratorium i omloppsbana, nu används som filmstudio hänger ihop med den generella utvecklingen av rymdsektorn. Tendensen är att fler och fler kommersiella aktörer tar klivet ut i rymden och rymdstationen har en beräknad livslängd som bara sträcker sig till ungefär 2028. Redan nu blickar Europa, USA, Ryssland, Japan och Kanada (som är i samarbete om ISS idag) vidare ut i rymden mot månen och i förlängningen Mars. Så när de lämnar stationen på allvar behövs någon som underhåller den om den ska undvika skrotning. Det finns aktörer som idag utvecklar nya moduler till stationen för att kunna ta emot rymdturister och med SpaceX lyckade kommersiella privata flygning står dörrarna vidöppna för andra spännande projekt.

Läs mer här om den privata rymdsektorn och SpaceX här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen