Här äter astronauterna pizza i tyngdlöshet på ISS hero

Här äter astronauterna pizza i tyngdlöshet på ISS

Stämningen ser ut att ha varit på topp när astronauterna på den internationella rymdstationen, ISS, serverades pizza i rymden. ”Det känns nästan som en lördag på jorden”, sa den franske astronauten Thomas Pesquet som delade ett filmklipp på pizzakvällen.
Atsronauterna på ISS firar med pizzakväll i tyngdlöshet.
Publicerad
2021-09-09
Dela artikel:

En pizzakväll med vänner kanske inte är så spektakulärt här på jorden. Men 400 kilometer ovanför jorden på den internationella rymdstationen, ISS, är det en rätt ovanlig syn. Tynglösheten gör att pizzorna lätt flyger iväg och det ser ut att vara en utmaning att få toppingen att stanna kvar på pizzabottnen.

I ett klipp, som delats av den franske astronauten Thomas Pesquet, visar astronauterna upp hur de förbereder sina pizzor innan de värms i en ugn, inkapslade i aluminiumfolie. Pizzakvällen arrangerades för att fira den amerikanska astronauten Megan Mcarthur som fyllde 50 år. 

”En tyngdlös pizzakväll med vänner, det känns nästan som en lördag på jorden. Man brukar säga att en bra kock aldrig avslöjar sina hemligheter, men jag gjorde en video så att ni alla kan bedöma pizzorna. Allt utom ananas på, det skulle vara ett allvarligt brott i Italien”, skrev Thomas Pesquet när han delade det 1,24 minuter långa klippet.

Tyngdlösheten som astronauterna utsätts för gör att all mat måste vara inkapslad så att den inte flyger iväg och riskerar att skada viktig utrustning ombord på ISS. Även om pizza hör till ovanligheten är maten visserligen mer varierad än vad man kan tro. Oftast serveras dryck och soppa i plastpåsar med sugrör upptill eller frystorkad mat som blandas med vatten och värms upp. I viss mån får astronauterna själva välja vad de vill ha med sig för mat till stationen.  

Kniv och gaffel fäster man med karborrband eller magneter för att de inte ska åka iväg. Helst ska maten vara lite kladdig för att fasta på besticken. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen