Längre rymdresor kan orsaka hjärnskador hero

Längre rymdresor kan orsaka hjärnskador

Att vistas i rymden en längre tid kan orsaka hjärnskador. Det visar en ny studie på fem kosmonauter som tillbringat 169 dagar på den internationella rymdstationen, ISS. Forskare vid Göteborgs universitet uppmanar nu till fler studier för att ta reda på vad som egentligen orsakar skadan.
Internationella rymdstationen ISS.
Roscosmos
Internationella rymdstationen ISS.
Publicerad
2021-10-18
Dela artikel:

Att rymdresor inte är optimalt för människans kropp är känt sedan länge. Negativa effekter har främst varit muskelförsvagning, minskad benmassa, försämrad syn och förändrad bakterieflora i tarmen. Enligt en studie som nyligen genomförts av forskare vid Göteborgs universitet finns det tydliga tecken på att längre rymdfärder också kan ge allvarliga hjärnskador.

Forskarna bakom studien har följt fem ryska kosmonauter i femtioårsåldern som under nästan ett halvår har arbetat på den internationella rymdstationen, ISS, som befinner sig i omloppsbana 400 kilometer ovanför jordens yta. 

För att undersöka om hjärnskador kan ha uppkommit har forskarna tagit flera blodprover på kosmonauterna. Det första provet togs 20 dagar före avresan, som sedan har följts upp och jämförts med ytterligare tre prover tagna efter deras hemkomst. 

Med hjälp av proverna har forskarna kunnat analysera och mäta så kallade biomarkörer som kan visa tecken på hjärnskador. För tre av de fem kosmonauterna höjdes koncentrationerna avsevärt efter deras tur- och returresa till rymden. 

- Det är första gången som ett konkret bevis på hjärncellsskador efter rymdresor har dokumenterats i blodprov. Detta måste utforskas mer och förebyggas om rymdresor ska bli vanligare i framtiden, säger Henrik Zetterberg, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien

Vad skadorna beror på är ännu oklart och mer forskning behövs för att förstå hur rymdresor påverkar hjärncellerna. 

- För att komma dit måste vi hjälpa varandra att ta reda på varför skadan uppstår. Beror det på tyngdlöshet, förändringar i hjärnvätskan eller stressfaktorer i samband med uppskjutning eller landning, eller orsakas det av något helt annat? Här kan flera experimentella studier på människor göras på jorden, säger Henrik Zetterberg. 

Studien är genomförd av forskare från Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet, tillsammans med kollegor i Moskva och München.  Hela studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen