Bloggen - Rymdteknik

Svensk testmodell överlämnad till NASA

Rymdteknikbolaget OHB Sweden i Kista har byggt en modell av raketmotordelen till NASA:s nästa rymdfarkost Orion. Nu har den formellt överlämnats till NASA.
Modell av raketmotordelen till Nasa:s nästa rymdfarkost Orion.
Rymdkanalen
Modell av raketmotordelen till Nasa:s nästa rymdfarkost Orion.
´
Publicerad
2020-11-30
Dela artikel:

NASA arbetar sedan flera år tillbaka på en ny typ av rymdfarkost som delvis ska ersätta de tidigare rymdfärjorna. Orion Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV), som är farkostens fullständiga namn, ska bli nästa generations rymdfarkost och kunna ta astronauter till nya spännande platser i vårt solsystem. År 2024 planerar NASA att använda den vid nästa bemannade resa till månen, som en del av det stora Artemis-programmet. På längre sikt har programmet målet att kunna skicka astronauter till Mars.

Det svenska rymdteknikbolaget OHB Sweden har byggt testmodellen som nu formellt har överlämnats till NASA. Trots att själva testmodellen inte ska skickas ut i rymden har den en viktig roll i utvecklingen av Orion: att se till så att allt fungerar som planerat. Modellen används framförallt för att testa alla motorer och bränslesystem innan Orion tas i bruk. 

Orion kommer troligen bli den mest avancerade rymdfarkost som någonsin konstruerats. Den ska användas vid bemannade flygningar bortom den så kallade låga jordbanan för att färda astronauter till månen, och på längre sikt även till Mars. Kapseln har kapacitet för två till sex passagerare. Tanken är att den även ska kunna fungera som en backup-farkost för material och besättningsmedlemmar till den internationella rymdstationen, ISS.

Testmodellen som har lämnats över till NASA är ungefär fyra kubikmeter stor och gjord i rostfritt stål. Den har fyra 2000-literstankar med en centimeter tjocka väggar. Det innebär två tankar för varje typ av drivmedel som används. Tankarna trycksätts vid 25 bar med en total kapacitet på nio ton. Testmodulen inkluderar även två högtrycksheliumtankar, tryckregleringssystem, avkännings- och kommandosystem med drivelektronik, drivmedelsledningar med avstängningsventiler, filter och naturligtvis motorer.

Läs mer: Ny sköld ska skydda Orion

2017 slutfördes, packades och skickades testmodellen från Sverige hela vägen till White Sands Test Facility i New Mexico, USA. Testmodellen har nu överlämnades formellt till NASA eftersom man har slutfört det primära målet att kvalificera Orions framdrivningssytem (det vill säga motorsystemet) för flygning. Modellen stannar dock på White Sands för att kunna fortsätta användas i förberedelserna och driften av Artemis-uppdraget.