Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Ny sköld ska skydda Orion

Ny sköld ska skydda Orion
Källa: NASA
Publicerad
2015-10-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

På Nasa är tillverkningen av en ny värmesköld till rymdfarkosten Orion just nu i full gång. Skölden ska skydda Orion när farkosten utsätts för över 2 000 graders värme på väg tillbaka genom jordens atmosfär vid kommande resor till exempelvis Mars.

Orion-kapseln är tänkt att ersätta de amerikanska rymdfärjorna som man tidigare använt vid rymdfärder. Den ska användas för transporter till och från rymdstationen ISS men också vid framtida uppdrag betydligt längre bort, som till Mars och asteroider.

Orion testflögs senast 2014 och då fick värmeskyddet bra resultat. Forskarna insåg dock att påfrestningarna på farkostens ytterhölje kommer att öka i takt med att resorna blir längre. Därför behöver bland annat det översta lagret på värmeskölden förstärkas. Det arbetet pågår just nu. Därefter väntar tester och ny uppsändning för Orion under 2018.


Bild: Så här ser den värmesköld ut som användes under Orions testflygning 2014. Källa: Nasa

 
 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen