Lyckad uppsändning av Cheops hero

Lyckad uppsändning av Cheops

Efter ett dygns försening lämnade satelliten Cheops sin startplatta i Kourou strax innan klockan 10 svensk tid i morse. Uppsändning, separation av raketsteg och till slut separation av själva satelliten gick allt enligt plan.
Lyckad uppsändning av Cheops
Esa
Publicerad
2019-12-18
Dela artikel:

Ett kraftigt ljus lyser upp djungelmörkret på den europeiska rymdbasen i Kourou. Det är raketrampen med den europeiska satelliten Cheops ombord. Efter 24 timmars försening, på grund av problem med den automatiska nedräkningen, kunde raketen skickas upp och nyttolasten ombord påbörja sin resa. På plats för att se den mäktiga uppsändningen fanns en representant från den svenska Rymdstyrelsen tillsammans med bland annat svenska forskare och en nykrönt Nobelpristagare.

Cheops är ett viktigt instrument som visar att Europa befinner sig på frontlinjen inom forskning på exoplaneter. Så kommer det även att fortsätta framöver i och med Esas exoplanetmissioner Plato (2026) och Ariel (2028)

Julio_Esa

Cheosp ses följa jordens rundning.

Rymdstyrelsen

Glada miner efter lyckad uppsändning. Nobelpristagaren Didier Queloz ses på vänsterkanten.

Rymdstyrelsen

ArianeSpace filmar uppsändningen.

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen