Hero Image

Marmormönstrade planeten Jupiter

Nasas rymdsond Juno har nyligen gett oss en slående vy av Jupiter. Den detaljerade bilden, som togs tidigare i år, visar Jupiters stora röda fläck och turbulenta södra hemisfär. Man kan inte låta bli att slås av hur vacker planeten är.
Nasa
Rymdsonden Juno
Publicerad
2019-04-05
Dela artikel:

Det har snart gått åtta år sedan rymdsonden Juno sändes upp i rymden med uppdraget att undersöka Jupiter. Fem år tog det för rymdsonden att nå Jupiters omloppsbana, som har ett extremt starkt och farligt strålningsbälte. Det magnetiska fält som Juno färdas genom är 20 gånger starkare än någon annan rymdfarkost tidigare färdats genom. 

Under sitt sjuttonde varv i omloppsbanan runt Jupiter tog Juno, den 12 februari i år, tre magiska bilder av planetens stora röda fläck och turbulenta, södra hemisfär. Bilderna togs mellan 10-tiden på morgonen till 22-tiden på kvällen då rymdsonden befann sig mellan 26 900 - 95 400 kilometer ovanför Jupiters moln.

Teamet bakom Juno har fått lägga ner mycket tid på att skydda Junos känsliga instrument från den starka strålningen, däribland JunoCam som förser oss med dessa fantastiskt detaljerade bilder. Visst ser den stormiga södra hemisfären ut som vacker marmor?

Large Image
Nasa

Forskaren Kevin M. Gill skapade den här bilden av de tre bilder JunoCam tog.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen