Bloggen

Juno når snart Jupiter

Rymdsonden Juno kommer till Jupiter på USAs nationaldag, den 4 juli.
NASA.
´
Publicerad
2016-06-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Snart når den amerikanska rymdsonden Juno sitt mål, planeten Jupiter. Det sker den 4 juli, på USAs nationaldag och har då färdats genom rymden i snart fem år. Juno ska bland annat studera planetens magnetfält.

Rymdsonden Juno skickades upp i augusti 2011 för att nu i sommar gå in i bana runt Jupiter. Där ska den cirkulera 32 varv runt polerna för att studera planetens magnetiska fält. Med hjälp av de sju instrumenten ombord ska Juno också leta efter bevis på att Jupiter har en stenkärna samt utforska hur mycket vatten och ammoniak som finns i atmosfären. Vi hoppas även på fina bilder av planeten som ska tas av färgkameran JunoCam.

Juno är en riktig miljövän då den helt och hållet drivs av solenergi. Det är NASAs första helt soldrivna rymdfarkost. Men att få det att fungera har haft sina utmaningar. Jupiter ligger fem gånger längre bort från solen än jorden och därmed får rymdsonden 25 gånger mindre solljus än jorden. Det gör att Junos solpaneler behövde vara extra stora för att kunna fånga upp den sol som når planeten.

Vi håller nu tummarna för att de sista dagarna av Junos resa fortsätter framgångsrikt och vi återkommer snart med fler rapporter.  

 

Hos Nasa kan du läsa mer om Juno och se filmer om sondens uppdrag och resa.