Rymden är en tuff plats för elektronik. Här finns strålning, tyngdlöshet och farliga solstormar – något som en vanlig dator inte är byggd för att klara av. Av den anledningen låter man datorer på jorden sköta de flesta beräkningarna som behövs på den internationella rymdstationen ISS. Beräkningarna skickas då mellan ISS och jorden och visas för astronauterna nästan direkt. Men när mänskligheten inom en snar framtid kommer resa till planeten Mars kommer detta sätt inte att fungera lika bra. Avståndet mellan Mars och jorden gör att det skulle ta över 40 minuter för informationen att skickas fram och tillbaka mellan en astronaut och en dator på jorden. Vad behövs istället? En kraftfull dator som fungerar i rymden och som dessutom är energisnål, tål strålning och är lätt.
Att utveckla teknik som ska fungera i rymden är dyrt. De datorer som sitter i satelliter och rymdfarkoster måste klara extrema förhållanden – därför blir det svårt att skapa lika kraftfulla processorer som vi har i våra vanliga datorer. Sådana datorer byggs exempelvis av det svenska företaget RUAG Space. Men nu vill Nasa hårdtesta ”en helt vanlig dator” under ett år på den internationella rymdstationen ISS. Datorn sänds upp idag, den 14 augusti 2017, på SpaceX raket till ISS. Det finns redan idag laptops på ISS, men den dator som nu ska testas ska kunna klara ännu mer.
Varför skulle det plötsligt fungera att använda en vanlig dator nu då, undrar du? Jo, utvecklare har skapat en mjukvara som exempelvis stänger av datorn när den upptäcker höga halter av strålning. Om allt går bra kommer antagligen liknande datorer användas när mänskligheten en dag åker till Mars.