Bloggen - Rymdteknik

Bredband från rymden?

OneWeb vill erbjuda bredband från rymden
OneWeb
´
Publicerad
2017-05-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Hur länge hade du klarat dig utan internetuppkoppling? Stora delar av Sverige har länge varit bortskämda med snabbt internet via bredband. Dessutom börjar det snabba 4G-nätet för mobiltelefoner finnas i större delen av landet. Men snabbt och tillgängligt internet är knappast något som finns i hela världen idag. Men det kan snart förändras. Inom några år kan alla surfa snabbt – med internet via satellit.

Svenska RUAG bygger åt OneWeb
Det svenska rymdföretaget RUAG Space ska leverera 900 satellitstrukturer till det amerikanska företaget OneWeb. På 1 200 kilometers höjd kommer dessa satelliter cirkulera runt jorden och ge användarna på marken tillgång till internet med upp till 50 Mbit/sekund. Tanken är att ryska Soyuz-raketer ska kunna skicka upp 32 OneWeb-satelliter åt gången. Satelliterna ska levereras i slutet av år 2020. Bakom OneWeb finns stora företag som Virgin, Qualcomm och Coca-Cola. RUAG säger själva att detta är ”den största massproduktionen av satelliter i historien”.

Många företag vill bygga rymdbredband
Men det är inte bara OneWeb som är intresserade av att skicka upp satelliter och bygga ett rymdinternet. Även den amerikanska bredbandsoperatören ViaSat och rymd- och flygbolaget Boeing har siktet inställt på internet från rymden. De vill med hjälp av befintliga kommunikationssatelliter erbjuda användarna internethastigheter på upp till 100 Mbit/sekund från 2019. Det amerikanska raketbolaget SpaceX har planer på att sända upp 4 425 bredbandssatelliter under år 2019. Det är en helt otrolig siffra, om man tänker på att det idag finns ungefär 1 400 satelliter i omloppsbana runt jorden.

Rymdkanalen ställde några frågor till Robert Lundin, handläggare på myndigheten Rymdstyrelsen:

Klarar vi av så många satelliter i omloppsbana?
Framväxten av megakonstellationer adresserar rymdskrotsproblematiken och för sannolikt med sig strängare krav på att satellitägarna efter att satelliterna fullgjort sitt uppdrag kan sörja för att de tas bort och kan lämna plats för nya satelliter, säger Robert Lundin.

Kan bredband från rymden vara lika bra som det på marken?
Begränsningen för bredband via satellit är oftast returkanalen, alltså uppladdningen. För många användare är inte uppladdningen särskilt begränsande och då fungerar bredband via satellit mycket bra. I områden där det inte finns någon som helst jordbunden infrastruktur för kommunikation så behöver man även köra returkanalen via satellit. Detta får till följd att användarterminalen måste vara mer sofistikerad och blir ofta större och klumpigare.