Flera svenska forskare har visat intresse för att studera gravitationsvågor. Rymdsonden Lisa Pathfinder hoppas kunna mäta och ge oss ny kunskap om de svårupptäckta gravitationsvågorna under sin ett år långa resa som startar den 2 december.
Om ungefär ett halvår har Lisa Pathfinder kommit tillräckligt långt ut i rymden för att testa den nya teknik som utvecklats för att kunna studera gravitationsvågor. Om tekniken ombord på Lisa Pathfinder fungerar kommer den europeiska rymdorganisationen ESA starta ett betydligt större rymduppdrag. I ett fullskaleprojekt ska tre liknande rymdfarkoster flyga i formation med 5 miljoner kilometers mellanrum för att studera gravitationsvågorna. Men redan nu har flera svenska forskare visat intresse för den information och kunskap som rymdsonderna hoppas kunna ge oss.
Stephan Rosswog arbetar på astronomiska institutionen vid Stockholms universitet. Så här skulle han vilja forska med hjälp av Lisa Pathfinder.
- Med Lisa Pathfinder och det större uppdrag som väntar där efter kommer vi att kunna se på universum på ett helt annat sätt än tidigare. Gravitationsvågor produceras av svarta hål och andra objekt i rymden som vi inte kunnat se tidigare. Personligen har jag alltid varit intresserad av vad som händer när en stjärna slits sönder av de svarta hålens gravitationskraft. För att ta reda på det måste vi kunna hitta hittills osynliga svarta hål, kartlägga hur stora de är och hur snabbt de rör sig runt sin egen axel. Det kommer Lisa Pathfinder och kommande uppdrag att hjälpa oss med. Förutom det kan Lisa Pathfinder förstås också hjälpa oss att ta reda på om Einstein var rätt ute när han presenterade sin relativitetsteori om att gravitationsvågor faktiskt färdas med ljusets hastighet.

Bild: Den 2 december börjar Lisa Pathfinder sin sex månader långa resa ut i rymden. Källa: ESA.
Ross Church är ytterligare en forskare som vill använda Lisa Pathfinder i sitt arbete på institutionen för astronomi på Lunds universitet. Han säger så här.
- En del av min forskning går ut på att studera neutronstjärnor som cirkulerar runt varandra precis som jorden kretsar kring solen. Dessa stjärnor består av sammanpressad materia, faktiskt dubbelt så mycket materia som vår egen sol består av, trots att de bara är av ungefär så stora som Göteborg. Men för att kunna studera stjärnorna, måste vi hitta dem. Och det är svårt eftersom rymden är så oerhört stor och stjärnorna förhållandevis små. De avger därför väldigt lite ljus och kan inte ses med ett vanligt teleskop och därför måste vi hitta andra metoder. När två av dessa kompakta stjärnor rör sig runt varandra bildas vågor i rymden, ungefär som när man kastar en sten i vattnet. Om vi mäter dessa vågor kan vi ta reda på var vågorna kommer ifrån och hur stora de kompakta stjärnorna faktiskt är. Lisa Pathfinder är det första steget för att ta reda på om vi i framtiden kommer att kunna konstruera satelliter och teknik som är tillräckligt stabil för att mäta dessa vågor och studera kompakta stjärnor.
Här kan du läsa mer om rymdsonden Lisa Pathfinder.