Bloggen

Svarta hålet slukar en stjärna

Svarta hålet slukar en stjärna
´
Publicerad
2015-10-28
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I nästan alla galaxer finns svarta hål, även här i vår egen. De bildas när stora stjärnor kollapsar och en del av dem slukar sedan materia runt omkring dem. Det har astronomer länge kunnat studera på långt håll. Men nu har forskare i USA, på nära håll, lyckats titta på när ett svart hål suger i sig en närliggande stjärna.

En del svarta hål är väldigt stora, miljontals gånger större än solen. Andra är något mindre. Men oavsett storlek så finns de på flera platser i rymden. I vår egen galax, Vintergatan, finns ett trettiotal som vi känner till. Att de svarta hålen slukar stjärnor är heller inget nytt, det har forskarna studerat i årtionden. Men med hjälp av lite tajming och flera av Esas röntgenteleskop som finns ute i rymden kan vi snart få veta mer om hur själva slukandet går till. Det svarta hålet ASASSN-14li är nämligen det första på tio år som just nu drar till sig en stjärna på en plats som vi kan undersöka och ta bilder av.

Låt oss hoppas på flera fantastiska bilder framöver! Här kan du läsa mer om ASASSN-14li och hur det går till när en stjärna försvinner in i ett svart hål.