Idag är det äntligen dags! Rymdsonden New Horizons ska passera Pluto. Efter en resa på nio år och nästan fem miljarder kilometer är sonden nu framme. Det här blir första gången en farkost gör en så kallad flyby förbi dvärgplaneten Pluto.
Klockan 13.59 idag, svensk tid, kommer New Horizons att befinna sig som allra närmast Pluto. Då hoppas man kunna få en detaljerad bild av planetens yta, något man aldrig fått tidigare. Och fort går det, sonden svischar fram i nästan nästan 50 000 kilometer i timmen. Det är snabbare än någon annan tidigare rymdfarkost.
Med sju vetenskapliga instrument ombord är New Horizons huvudsyfte är att studera Plutos atmosfär, mäta temperaturen och ta högupplösta bilder av dess yta. I och med det här uppdraget har alla planeter i vårt solsystem nu blivit studerade på (relativt) nära håll.
Efter att rymdsonden har passerat Pluto fortsätter den sin resa och sitt arbete längre ut i helt outforskade delar av rymden.
På bloggen "Nasa’s eyes" kan man följa New Horizons arbete och väg mot Pluto. Och för dig som vill fördjupa dig ordentligt har finns en hel dokumentär om New Horizons här. Eller en mängd kortare klipp med svar på intressanta frågor om Pluto och New Horizons.
Befinner dig i Norrköping just idag så passa på att besöka Visualiseringscenter. De har ett fullspäckat program med anledning av New Horizons. Bland annat är astronauten Christer Fuglesang på plats.

Den här bilden visar hur stor eller snarare liten Pluto och dess måne är.