Bloggen

Framtidens rymdforskning kommer från Sverige

Framtidens rymdforskning kommer från Sverige
Källa: IRF
´
Publicerad
2015-06-24
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Thor och Xipe och Ariel. Det är namnen på de tre möjliga forskningsuppdrag som gått vidare i Esas satsning på framtidens rymdforskning för att studera exoplaneter, plasmafysik och röntgen av universum. Två av dem har svensk medverkan.

Den europeiska rymdorganisationen Esa har utsett den svenska satelliten THOR och det svenska bidraget Xipe att gå vidare i uttagningen av nästa europeiska M-klass projekt (mellanstora rymdmissioner inom Cosmic Vision).

Satellitförslaget THOR (Turbulence Heating ObserveR) är tänkt att undersöka frågan om upphettning av plasma i rymden. Med en satellit i bana runt jorden ska den undersöka hur plasma upphettas. Projektet leds av Andris Vaivads på Institutet för rymdfysik i Uppsala. Tillsammans med KTH samarbetar de om utvecklingen av instrument till projektet.


Bild: Det svenska rymdexperimentet Xipe. Källa: KTH.

 





Det svenska bidraget till Xipe (the X-ray Imaging Polarimetry Explorer) leds av Mark Pearce på KTH. Här samarbetar KTH med forskare på Stockholms universitet med de svenska bidragen. Xipe-projektet leds från Italien och är tänkt att studera röntgenutsläpp från energikällor som supernovor, svarta hål och neutronstjärnor. Det ska lära forskarna mer om beteendet hos materia under extrema förhållanden.

Men det är hård konkurrens. De båda svenska projekten valdes av Esa i en öppen internationell tävling. Totalt skickades 27 förslag in. Nu fortsätter uttagningsprocessen. En expertgrupp inom Esa kommer sedan i juni 2017 att bestämma vilket projekt som verkligen genomförs. Vinnaren åker ut i rymden om tio år – 2025.

- Imponerande att Esa väljer att satsa på forskning från Sverige när de ska utveckla framtidens rymdexperiment. Svenska forskare är väldigt duktiga och nu håller vi alla tummar för att det är något av våra experiment som får skickas iväg 2025, säger Johan Köhler på Rymdstyrelsen.   

Bild: Johan Köhler. Källa: Rymdstyrelsen.

 





Länkar:
Läs mer om nyheten på ESA.

Läs mer om nyheten i den här artikeln.

Här hittar du bilder på THOR.

Följ THOR på Twitter.