Rymdsond med svensk medverkan letar liv runt Jupiter hero

Rymdsond med svensk medverkan letar liv runt Jupiter

En tecknad tolkning av hur månen Ganymedes aurora ser ut.
NASA/ESA
Publicerad
2015-03-25
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdteleskopet Hubble har nyligen tagit bilder av Jupiters måne Ganymedes. Det är den största månen i vårt solsystem och den enda månen med ett eget magnetfält. Precis som du kan se på bilden gör magnetfältet att en så kallad aurora, likt ett norrsken, kan bildas runt Ganymedes. Det är strimmor av glödande het, elektrisk gas som rör sig runt månens poler. Riktigt snyggt tycker vi!


Jupiter är vårt solsystems största planet. Runt den cirkulerar flera månar, inte bara Ganymedes som syns på bilden ovan. De är alla kalla och täckta av isskorpor. Under det frusna lagret tror forskarna att det finns hav och därmed kanske också förutsättningar för liv. Rymdsonden JUICE skickas upp till Jupiter år 2022 för att ta reda på mer om de här månarna.


Av de elva instrument som finns ombord på JUICE är två svenska. Ett av dem heter RPWI, Radio and Plasma Wave Investigation och leds av Jan-Erik Wahlund på Institutet för rymdfysik i Uppsala. Rymdkanalen åkte dit för att få veta mer om instrumentet och för att fråga vad Jan-Erik tror om liv i rymden.Vill du veta mer om JUICE och vad den ska göra kan vi tipsa om en annan film om JUICE vi gjort tidigare.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen