När den isländska vulkanen Eyjafjallajökull fick ett utbrott 2010 som stoppade stora delar av flygtrafiken lärde vi oss att frukta isländska vulkanutbrott även här i Sverige. Nu är det ett nytt vulkanutbrott på gång på Island, denna gång heter vulkanen Bardarbunga. Så vi undrar förstås: hur kommer rymdtekniken till nytta när det handlar om vulkaner?
De allra flesta vulkaner här i världen är relativt dåligt övervakade, så där kan rymdtekniken göra stor skillnad. Med hjälp av jordobservationssatelliter går det att se om vulkanerna börjar röra på sig. Med hjälp av en teknik som kallas InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar) kan man upptäcka förändringar på markytan genom att kombinera två radarbilder. Om marken har rört på sig så syns ett regnbågsfärgat mönster i bildkombinationen och då vet man att något är på väg att hända, kanske att magma rör sig under jorden till exempel.
Bilden ovan visar vulkanen Etna på Sicilien. Bilden har gjorts med InSAR-tekniken där två satellitbilder tagna av ESAs satellit Sentinel-1 den 9 och 21 augusti har kombinerats. I de regnbågsfärgade områdena har alltså någon förändring skett i marken, medan gråa områdena är oförändrade.
Och Bardarbunga då? Jo, det är en vulkan som är ganska ordentligt övervakad under sitt utbrott. Forskarna håller koll bland annat via web-kameror, men satelliter är också viktiga. Man håller nämligen koll på hur ett antal punkter på marken förflyttar sig med hjälp av satellitnavigering. På bilden nedan visas ett sådant exempel från den 30 augusti.

Vulkanen Bardarbunga på Island