Bloggen

Gästblogg: Svenska studenter på plats i Genève

Gästblogg: Svenska studenter på plats i Genève
Maria Jönsson och Rasmus Bergström
´
Publicerad
2014-09-30
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Europas rymdorganisation ESA (European Space Agency) firar under året sitt 50 års jubileum med bland annat en konferens i Genève fylld med föredrag och aktiviteter. 1964 bildades ESA, då uppdelat i två delar kallat ESRO (European Space Research Organisation) och ELDO (European Launch Development Organization), genom ett samarbete mellan åtta västeuropeiska länder. Redan 1972 hade ESRO lyckats med att skjuta upp sju forskningssatelliter i omloppsbana, en stor triumf för det europeiska samarbetet. Den nuvarande formen av ESA bildades år 1975 då de två organisationerna slogs samman och bildade ESA som vi känner det idag.

Då utbildning var ett genomgående tema under konferensen fick vi, 3 studenter från KTH, möjligheten att delta. Totalt var det runt 170 studenter från alla olika ESA-länder som deltog. Studenterna var från väldigt sprida områden. Det fanns allt från fysiker, biologer, ingenjörer till jurister. Det senare kan tyckas konstigt men ”Space-Law” är en viktig del av att bedriva rymdforskning.


Rasmus20pC3A520scen.jpg

Förmiddagen, som främst var tillägnad oss studenter, började med två inspirerande presentationer. Först ut var Mark McCaughrean som berättade om ESAs aktiviteter, bland annat det pågående uppdraget Rosetta där man ska försöka med den hittills oprövade bedriften att landa på en komet (Churyumov-Gerasimenko). Därefter var det astronauten André Kuipers som tog vid och framförallt poängterade hur viktiga framtidens ingenjörer och vetenskapsmän är för ESAs framtid. Fram tills lunch var det sedan dags för “Science Speed Dating” där vi gruppvis fick diskutera med experter inom olika områden. Därefter valdes representanter ut från varje grupp som fick berätta om det som sagts, Rasmus var en av de utvalda som ni ser på bilden nedan. 


Science20speed20dating.jpg
Science speed dating

Resten av dagen präglades av paneldiskussioner mellan framstående forskare och ledfigurer från de olika rymdorganisationerna. Det gavs även föreläsningar av bland andra Brian Schmidt (nobelpris i fysik 2011) och Ellen Stofan (Nasa:s Chief Scientist). Som lite av en överraskning fick vi även lyssna på en konversation med astronauten Alexander Gerst, som för tillfället befann sig på ISS. Alla stora representanter inom ESA var på plats på konferensen samt representanter från övriga stora rymdorganisationer från hela världen, NASA (USA), Roscosmos (Ryssland), CNSA (Kina) samt JAXA (Japan).

 

Dagen avslutades med ett mingel tillsammans med de andra konferensdeltagarna. Det fanns även lite tid över att se Genève och lära känna konferensdeltagarna lite bättre i en mer avslappnad miljö. Sammanfattningsvis var det en intressant erfarenhet som gav oss en fascinerande insyn i rymdens vardag med dess främsta aktörer. Känslan av att ESA lägger sin tro till den yngre generationen känns uppmuntrande och inspirerande och förhoppningsvis kan det bli vi som i framtiden får möjligheten att leda nästa stora steg under ESAs följande 50 år. 


Maria Jönsson, Medicinsk teknik
Rasmus Bergström, Rymd- och flygteknik
Daniel Sjöström, Elektrofysik

Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Sverige