Satelliten Rosetta har färdats genom rymden i snart tio år för att nå och undersöka kometen Churyumov-Gerasimenko. I augusti möts de. Men redan nu kan vi se ”närbilder” av kometens svans på fem miljoner kilometers avstånd.
Bilden är hämtad ur en serie fotografier som tagits av Rosettas kamera, Osiris, mellan den 27 mars och 4 maj i år. Churyumov-Gerasimenko och Rosetta befanns sig då mellan två och fem miljoner kilometer ifrån varandra och ungefär 600 miljoner kilometer ifrån solen. Trots det långa avståndet till solen börjar kometens yta redan att värmas upp av dess strålar och bildar då den svans av is och gas som ofta kännetecknar kometer. Som längst beräknas svansen sträcka sig hela 1 300 kilometer ut i rymden.
Nu när man vet hur kometen rör sig så har temet på kontrollcentralen i Darmstadt gett satelliten en puff med styrraketerna ombord så att Rosetta ska hamna i ett bättre läge och sen kunna lägga sig i omloppsbana runt kometen. Manövern som skedde den 21 maj är avgörande för att Rosetta ska hamna i rätt bana och inte göra en förbiflygning av Churyumov-Gerasimenko.