2017 lyfter rymdfarkosten Solar Orbiter mot himlen med uppdraget att undersöka solen och solvindar. För att kunna genomföra uppdraget, och studera solen på riktigt nära håll, krävs bra solskydd, både värme och strålning. Samma pigment som används vid grottmålningar är ett av de sätt som ska hjälpa Solar Orbiter mot den extrema hettan.
Runt solen uppgår temperaturen till omkring 520 grader Celsius. Dessutom är ljuset där nästan 13 gånger starkare än här på jorden. Forskarna har därför varit tvungna att utvecklat en speciell värmesköld, på 3 x 2,5 meter, som ska skydda Solar Orbiter.
Bild: En särskild sköld ska sättas utanpå Solar Orbiter. Källa: ESA.
Skölden ska absorbera solljus, omvandla det till infraröd strålning och sedan reflektera det tillbaka ut i rymden. Men för att det här ska lyckas krävs att skölden behåller sin färg under alla de år satelliten ska vara i bruk. Den måste också vara tillräckligt tålig för att ta emot solens strålar utan att avge vare sig ånga eller andra material som kan skada instrumenten på Solar Orbiter. Men redan 2010 stötte de på problem med värmeskölden - den var inte tillräckligt tålig.
Forskarna första tanke var därför att lösa problemet genom att klä skölden i kolfiber. Men när inte det heller visade sig fungera tillräckligt bra, startade arbetet med att hitta en ny lösning utanför rymdforskningens vanliga ramar.
Bild: Grottmålning i kol föreställande bisonoxar i La Covaciella grottan i Spanien. Foto: José Manuel Benito.
Och nu har forskarna lyckats. En särskild kemisk blandning kommer att strykas på skölden för att göra den extra motståndskraftig. Men även en lite mer oväntad beståndsdel ska göra skölden stryktålig. Nämligen en typ av svart kalciumfosfat som tas fram med hjälp av träkol och brända benrester – samma ingrediens som våra förfäder använde för att sätta färg på sina grottmålningar. Ett ämne som också används för att filtrera bort tungmetaller ur vatten, för att rena socker och gödsel.
Här kan du läsa mer om tekniken