Bloggen

Total solförmörkelse i Australien

Den här bilden visar en total solförmörkelse den 24 oktober 1995 i Indien.
Fred Espenak/NASA's Goddard Space Flight Center.
´
Publicerad
2012-11-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

På morgonen den 14 november (den 13 november svensk tid), ungefär en timme efter soluppgången kommer månen att passera direkt framför solen. Invånare och besökare i staden Cairns, på Australiens nord-östra kust vid Stora barriärrevet, kommer då att få njuta av en total solförmörkelse som varar i 2 minuter då solen bara ligger 14 grader över horisonten.

Solens diameter är cirka 400 gånger större än månen men ligger 400 gånger längre bort vilket gör att de två himlakropparna är nästan identiskt stora sett från jorden. När solförmörkelsen inträffar kommer det att bli mörkt som på kvällen, om än bara några minuter. Det lilla ljus från solen som man kommer att kunna se är solens korona som syns som ett lysande band runt den svarta månen. Samtidigt kan man se flera av de ljusstarkare planeterna och stjärnorna på den mörka himlen.

Det är inte bara turister och boende i området som samlas för att få uppleva detta, flera forskare deltar också. De vill nämligen passa på att studera mysteriet med koronans hetta, denna yttersta del av solen är nämligen mycket varmare än resten av planeten. Under en solförmörkelse kan man passa på att studera koronan utan att bli helt bländad.

Fred Espenak på NASA är expert på solförmörkelser. Han har ett eget betygssystem från 1-10 för naturliga underverk och fenomen. Till nyhetssajten SpaceDaily.com säger han att en total förmörkelse får betyget en miljon.

Det kallar jag högsta betyg!