Från rymden kan man se det mesta, eller från satellit om man ska vara mer exakt. I Belgien spanar man tillexempel efter vattenansamlingar där mygg kan trivas, med hjälp av satellitbilder. Smart, spännande och spaceigt tycker jag. Efter en väldigt regnig svensk sommar borde det finnas en hel del vattenfyllda områden där våra svenska mygg skulle kunna trivas bra. Men är någon satellit riktad mot dem? Jag frågade forskaren Martina Schäfer på Uppsala Universitet som själv testat "myggspaning" med hjälp av satellit.
Martina berättar att hon testade en metod för att hitta passande larvmiljöer för översvämningsmygg med hjälp av satellitbilder här i Sverige mellan 2000 och 2006. Men idag använder man dessvärre inte fjärranalysmetoder i myggletandet längre, eller snarare vattenansamlingsletandet. Det är inte just myggorna man tittar efter utan områden där de kan trivas och lägga larver.
Bild: Översvämmade områden nära staden Tärnsjö i Dalarna. Källa: Martina Schäfer.
Projektet VECMAP, där bland andra ESA är med, utvecklar en metod som handlar om att ta fram kartor med hjälp av satellitbilder som visar risken för förekomst av en viss mygg-art. Metoden är tänkt som en riskanalys för att hitta var det finns miljöer som kan producera översvämningsmygg. Det handlar alltså inte om ett övervakningssystem, det skulle kräva tillgång till satellitinformation i realtid.
Övervakningen av översvämningsområden och myggproduktion i Sverige sker i dag bara i områden med myggbekämpning (runt nedre Dalälven). För det mesta manuellt genom att exempelvis följa flöden, besök på plats och inmätning med GPS inför bekämpning.
Martina förklarar att översvämningsmygg ställer till problem på ett ökande antal platser i Sverige och att det därför skulle kunna vara önskvärt att genomföra en riskanalys över stora delar av Sverige för att snabbt kunna sätta in åtgärder. Kanske med hjälp av satellitbilder.
Bloggen
Myggspaning från satellit

ESA