Välkommen till ännu en temavecka där vi riktigt ska grotta in oss i kunskap. Den här veckan handlar det om Norrsken. Att få se ett riktigt norrsken är något speciellt som man inte glömmer i första taget, det är så olikt allt annat man kan se på himlen. Tyvärr är det långt ifrån alla oss som fått se ett norrsken (live). Har du?
Norrsken (Aurora Borealis) kallas det vackra olikfärgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Ett likadant ljus finns över de södra delarna av jorden, det kallas sydsken (Aurora Australis). Tillsammans kallas norrsken och sydsken för polarsken.
Men vad är då norrsken egentligen, hur uppkommer det? Jo, som vi alla vet så omges jorden av ett tunt gashölje, atmosfären, och i rymden där utanför rör sig snabba laddade partiklar, plasma. Norrsken uppkommer när en del av dessa partiklar kommer in i jordens atmosfär och krockar med atomer och molekyler som finns där. När partiklarna krockar bildas ett ljus och det är detta ljus som kallas norrsken.
Bloggen
Temavecka: Norrsken
