Bloggen

Gästbloggare: Robert på seminarium om solstormar

Henrik Lundstedt berättar om solstormar
Rymdstyrelsen
´
Publicerad
2011-12-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Bild: Henrik Lundstedt berättar om solstormar, Rymdstyrelsen.
Den 2 december arrangerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ett seminarium om fenomenet solstormar. Jag var inbjuden att prata om hur dagens samhälle idag är beroende av den infrastruktur som vi människor byggt upp i rymden. Jag förklarade för åhörarna att vi idag baserar en hel del tjänster och samhällsfunktioner på rymdbaserad infrastruktur såsom; väderleksprognoser, telekommunikation, forskning och navigationstjänster på allehanda områden som i bilen, båten, mobiltelefonen osv.
 
Bland de andra talarna vid detta seminarium återfanns Henrik Lundstedt (se bild) som är forskare vid IRF i Lund. Henrik berättade entusiastiskt om solstormar och vad det egentligen är för något. En solstorm är solens sätt att frigöra energi genom elektromagnetiska strålningsutbrott och/eller koronamassutkasningar. Det senare är en form av plasmamoln med ett inneboende magnetfält som rör sig med hastigheter upp till 2000 km i sekunden.  Den infrastruktur vi nu byggt upp i rymden, som vi också gjort oss beroende av, kan komma att påverkas av dessa fenomen och detta funderar just nu MSB på hur man skall hantera.
 
Vill ni lära er mer om solstormar så tycker jag ni skall titta på det filminslag som Rymdkanalen gjorde ifrån Lund under resan genom rymdsverige.
 
/Robert