Bloggen

Fånga kometen på bild

Yvonne Garblad har lyckats fånga en komet på bild.
Yvonne Garblad
´
Publicerad
2011-11-25
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Så här i slutet av vår kometvecka vill vi gärna dela med oss av konstnären och hobbyfotografen Yvonne Garblads tips om hur man fångar en komet på bild.


Första gången jag fotograferade en komet var Hale Bopp 1997,  vilken var väldigt ljusstark och då räckte det att använda vanligt stativ. Annars måste man ha ett stativ med motordriven  ekvatoriell montering som vrider sig efter stjärnhimlen. Då är det viktigt att ställa in s k polaxeln på stativet i riktning mot polstjärnan samtidigt som man måste ställa in latituden. Te x ligger Göteborg på latitud 57. Inställningarna gäller vid all fotografering av stjärnhimlen. 


Vid fotograferingen av den ljusstarka Hale Bopp, hade jag kameran med 135 mm teleobjektiv på vanligt stativ och slutartiden var ca 15 sek, bländaröppning 2,8. ISO tal  800.



2007 fotograferade jag komet 17P Holmes utan svans och den såg ut som en diffus rund boll. Jag hade det ekvatoriella stativet med kameran och 300 mm teleobjektiv på.  Bländaröppning var  4,0, slutartiden ca 90 sek, ISO tal 800.



Nu senast har jag försökt fånga komet Garradd, väldigt ljussvag, nära Klädhängaren. Den syns som en liten suddig grön fläck,  t v  om Klädhängaren.  Brännvidden 100 mm, bländaröppning 2,8,  slutartid 50 sek.


Till sist måste jag nämna att först använd vanlig kikare för att lokalisera var kometen befinner sig, så att den blir lättare att hitta sen när man ska ta bilder, samt att det underlättar om man känner till stjärnbilderna.  Annars kan man söka på nätet efter stjärnkarta. 


Detta var några grundläggande tips som jag kan ge och sedan är det bara att sätta i gång och börja fotografera och testa tills man tycker att bilderna är ok!  


/Yvonne