Bloggen

Vilka använder sig av satellitnavigation?

Så här ser det ut när man gör en förättningsmätning
Lantmäteriet.
´
Publicerad
2011-10-20
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den här veckan har vi skrivit mycket om satellitnavigation, men hur använder egentligen sig svenska företag av tekniken. Vi tog ett snack med Peter Wiklund på Lantmäteriet för att få veta mer.

Hur använder ni på Lantmäteriet satellitdata idag? 

Inom Lantmäteriet, division fastighetsbildning så används satellitdata i väldigt stor utsträckning idag för inmätning och utsättning av fastighetsgränser, naturreservat och liknade. Geodesienheten på Lantmäteriet driver idag ett nät av permanenta GPS (GNSS) stationer,  SWEPOS. SWEPOS består idag av ca 215 permanenta GNSS stationer som är fördelade över hela landet. Med hjälp av korrektioner från SWEPOS så kan man använda GNSS tekniken för mätning med mycket högre noggrannhet än vid mätning enbart mot satelliterna. SWEPOS har idag drygt 2000 användare som har behov av att mäta i realtid med centimeter noggrannhet.

Är Lantmäteriet beroende av satellitdata? 

Det mesta som Lantmäteriet mäter in idag mäts med GNSS teknik, bara i områden med dålig satellittäckning, t.ex. hög skog och i tät bebyggelse så används traditionell teknik. Det innebär stora tidsbesparingar att använda GNSS teknik gentemot traditionell mätteknik.

Hur gjorde man innan det fanns tillgång till satellitdata? 

Innan GNSS tekniken fanns så jobbade man med traditionell teknik, mätning av vinklar och längder från koordinatbestämda punkter i terrängen med hjälp av totalstation. Men det krävde då även att det fanns koordinatsatta punkter tillgängliga där mätningarna skulle göras, om inte så behövdes det ibland läggas ut nya punkter vilket ofta var både tids- och resurskrävande.

På vilket sätt tror ni att Galileo kommer att påverka er användning av satellitdata framöver? 

Galileo kommer att förbättra möjligheten till att både mäta på platser med svårare sikt mot satelliterna men Galileo kommer även att bidra till lägre mätosäkerhet. Idag har vi många SWEPOS-användare som önskar bättre noggrannhet i höjd och Galileo kommer att hjälpa till att förbättra det. Ett steg i att förbättra noggrannheten görs redan genom att vi förtätar SWEPOS-nätet ner till 35 km mot idag 70 km, när Galileo är fullt operationellt så får vi en ytterligare förbättring av noggrannheten.