Ariel Goobar, professor i experimentell astropartikelfysik vid Stockholms universitet, har sedan länge haft ett forskarsamarbete med Saul Perlmutter som är en av tre vinnare till årets Nobelpris i fysik. Rymdkanalen ställde några frågor till Ariel om vad upptäckten att universum utvidgar sig egentligen betyder för oss.
Vad innebär upptäckten ett universum utvidgar sig för oss vanliga jordbor, påverkar det oss på något sätt?
Universums expansion påverkar kroppar som inte är gravitationellt bundna till varandra. Därför har det inget inflytande på vare sig jorden, solsystemet eller stjärnor i Vintergatan. Däremot förändras avstånden till andra galaxer. Detta har vi känt till sedan Hubbles tider.
Den nya upptäckten är att expansionshastigheten ökar, tvärtemot vad man hade kunnat vänta sig: gravitationskraften är ju attraktiv, men för att förklara observationerna behöver man en repulsiv kraft. Någon sådan kraft finns inte i Newtons gravitationslag men kan rymmas inom Einsteins allmänna relativitetsteori, men bara om man antar att det finns en helt ny energisort i universum, som man lite skämtsamt kallat "mörk energi". I själva verket måste över 70% av universums energitäthet bestå av denna mörka energi för att förklara mätningarna. Detta har vänt upp-och-ner på hur vi ser på universum!
Vad betyder den här upptäckten för forskningen i stort men även för din forskning?
Upptäckten har varit väldigt viktigt för vår förståelse av hur universum ser ut i stort och smått. Effekten som påverkar galaxerna tyder på att det finns nya energiformer som måste förenas med vad vi vet om, till exempel, partikelfysik. Med rymdobservationer kan vi testa fysikmodeller bortom gränsen för vad som kan studeras även med de allra största partikelacceleratorerna på jorden - någonsin!
Min egen forskning går just ut på att försöka förstå den bakomliggande orsaken till universums acceleration. Det är viktigt att vi i Sverige fortsätter att ligga i forskningens framkant. Under mina många besök i skolor och bland allmännheten har jag funnit en
enorm nyfikenhet kring dessa frågor, speciellt bland ungdomar. Det vore förstås mycket önskvärt om vi kan få flera duktiga studenter att jobba med kosmologi och förhoppningsvis snart få en svensk nobelpristagare i fysik!