I Göteborg finns Slottsskogsobservatoriet som är Sveriges äldsta, ännu aktiva och publika observatorium. De har bildat göteborgare i astronomi ända sedan 1929. För att ta reda på lite mer om observatoriet ställde vi några frågor till Gunnar Sporrong som är föreståndare på Slottsskogsobservatoriet.
Kan man se något speciellt på Göteborgshimlen nu i höst?
Det är förstås inte särskilt lokalt för Göteborg, men Juppe är fin under hela hösten. Detta i väntan på planeten Mars som blir fin tidigt i vår. Jupiter är ett objekt som gör sig bra i små till medelstora teleskop... Eller, tjaa... varför inte jättestora teleskop?!
Slottsskogsobservatotiet är Sveriges äldsta observatorium, finns det några kända astronomer som har verkat där under åren?
Mycket svår fråga. Jag skulle dock vilja framhäva en av våra riktigt stora eldsjälar, Björn Hedvall som under många år fram till slutet av 80-talet med fantastiskt engagemang spred astronomisk glädje bland Göteborgarna.
Har man någon gång varit först med en upptäckt (av en ny stjärna exempelvis)?
Slottsskogsobservatoriet är ju i och för sig ett folkobservatorium. Därmed har det aldrig varit gjort för forskning. Men inom husets väggar så har både kometspaning och variabelobservationer skett. Det senare med nya data om nyupptäckta variabla stjärnor som resultat.
Har Slottsskogsobservatotiet något unikt som inte andra observatorier i Sverige har?
Eftersom det är ett folkobservatorium är det mer som ett museum än ett klassiskt observatorium. Således sträcker sig våra samlingar över många miljoner kubikljusår. (Dessutom har vi en trevlig utställning där man kan lära sig mycket om vår lokalgeografi.)
Har du några tips till besökare som kommer till observatoriet för första gången?
Missa inte vår molnrabatt när det är för mulet att obsa!
Bilderna kommer från Slottskogsobservatioriet hemsda, där kan du även hitta mer information om öppettider, aktiviteter och mycket, mycket mer.