

Det är lååångt till Kina! Undrar hur lång tid det tog för Marco Polo att ta sig hit? Min färd gick över Köpenhamn där jag träffade Thomas från SMHI, som också ingår i den svenska delegationen. Under flygresan pratade vi om de kommande GEO-mötena och gick igenom pappren, såsom seriösa statstjänstemän bör göra ; -)
Peking är enormt stort med vidsträckta kvarter, väldiga hus och breda boulevarder. Jag har redan villat bort mig bland alla konstiga tecken.
Den Förbjudna staden med kejsarpalatset mitt i centrum var det antika Kinas sinnebild för universums mittpunkt. Modern rymdforskning har funnit att det inte riktigt var så enkelt. Vårt solsystem, inklusive Peking, har visat sig vara en ganska perifer historia i utkanten av Vintergatan, i ett universum som utvidgar sig snabbt.
Jetlaggen dunkar i tinningarna – måste sova före plenarmötet i morgon.
Göran

Bilderna visar Thomas Klein och flygplatsen i Peking
Göran Boberg
Fjärranalysansvarig tillsammans med tre andra medarbetare på Rymdstyrelsen. Arbetar med jordobservation inom såväl nationella, bilateral som mellanstatlig nivå. Mest tid tar arbetet med operationella tillämpningsprogram, särskilt ett europeiskt samarbetsprogram som kallas GMES (Global Monitoring for Environment and Security). GMES kommer att lanseras som Europas stora bidrag till GEO vid ministermötet i Peking.