
I helgen var jag i Tjeckiens huvudstad Prag med ett gäng goda vänner för att fira att en av dem fyller 30 år, en ansenlig ålder! En av kvällarna sprang vi förbi torget i Prags ”gamla stan” och där ståtar det astronomiska uret som konstruerades redan under 1400-talet. Kvällstid varje hel timme projiceras en magnifik ljusshow på klocktornet vilket lockar väldigt många åskådare och man får ha tålamod när man sedan skall ta sig därifrån :)
Legenden säger att stadens rådmän lät förblinda mannen som konstruerat uret för att helt enkelt vara säkra på att han inte skulle konstruera ett liknande underverk. En annan historia gör gällande att den konstruktören, trots sitt nytillkomna handikapp, då lyckades sabotera klockan och att det tog ett bra tag innan man kunde reparera urverket.
Det astronomiska uret visar fyra olika tider, se närbilden och beskrivningen nedan som saxats från Tjeckiska republikens officiella turistpresentation.
1. Centraleuropeisk tid (gammaltysk tid) – visas med hjälp av klockans solarm och är markerad med romerska siffror.
2. Gammaltjeckisk tid – där dagen börjar med solens nedgång. Tiden är markerad med gotiska gyllene siffror, som målats på en självstyrd visare utanför sfären.
3. Babylonsk tid – där dagen varar från solens uppgång till dess nedgång och därför är timmarna längre under sommaren än de är under vintern. Prags astronomiska ur är den enda i världen som kan mäta denna tid.
4. Stjärntid – märks med romerska siffror. Den nedre delen är en kalender, som visar alla dagar samt deras position under veckans, månadens och årets lopp.
Så om ni nu har vägarna förbi Prag någon gång så missa för allt i världen inte det astronomiska uret!
/Robert
Robert Lundin jobbar på Rymdstyrelsen med industri- och fjärranalys och har banmekanik som specialintresse. Läs mer om honom här