Bloggen

Gästblogg - Svenskar på sjunde bordets första dag

´
Publicerad
2010-09-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:
Tor-Arne grönland från nanospace

Nu samlas experter på miniatyrisering för rymdbruk till konferens. Händelsen kallas International Week on Micro and Nano Technologies for Space 2010, och veckan inleds med 7th ESA Round-Table on MNT for Space Applications.

Det är lätt för mig att delta, eftersom vi samlats på ESTEC, ESAs tekniska centrum i Nederländerna, där jag ju jobbar till vardags. Men det är roligt att träffa alla gamla kollegor och nya bekantskaper från hela världen. Första dagen blev dessutom något av en svensk uppvisning.

Först ut var Tor-Arne Grönland som rapporterade om NanoSpaces resultat på Prisma, för att förklara sin syn på det lämpliga sättet att använda mikroteknik i rymden. Han följdes av rymdteknikprofilen Lars Stenmark, vars vision för framtiden är satelliter där vatten används för allehanda ändamål – framdrivning, kraftförsörjning, attitydkontroll, strålningsskydd... Lite senare blev det så min tur att sammanfatta ESAs pågående utveckling av miniatyriserade rymdfarkoster, både för att halvera vikten på stora satelliter med bibehållen funktion (t.ex. från 1000 kg till 500 kg), eller öka prestandan hos extremt små farkoster (mindre än 20 kg).

Resten av veckan kommer att behandla miniatyrisering, mikrosystemteknik och nanoteknologi för alla möjliga delar på olika rymdfarkoster. Jag ser speciellt fram emot framdrivningssystemen, pyttesmå raketmotorer, och nya sätt att bygga samman smådelarna till hela funktioner. På båda områdena presenteras flera svenska resultat.

Jag hoppas återkomma med fler rapporter under veckan.

Lars stenmark från månbas alphaJohan köhler, rymdkanalens gästbloggare


Bilder: Tor-Arne Grönland (NanoSpace AB). Foto J. Köhler
Lars Stenmark (Månbas Alpha). Foto J. Köhler
Johan Köhler (ESA). Foto T-A. Grönland

Johan Köhler från ESA jobbar med minisatelliter, rymdrobotar och marsrovrar på ESTEC i Nederländerna. Läs mer om honom här