Bloggen

Gästblogg: På Irland för att göra kartor

´
Publicerad
2010-06-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:
Fältdator med kartering i rosa och grönt, ytor som skall besökas i gult och satellitbild som bakgrund

Med mitt första och andra inlägg tänkte jag berätta om min fyra dagar långa resa jag gjorde till Irland förra veckan. Resan var en del i ett projekt där vi skall göra kartor över vad som är skogsmark på Irland vid två tidpunkter år 2000 och 2006, dessutom skall vi kartlägga var ny skog planterats och var skog har avverkats mellan dessa tidpunkter. Karteringen görs med hjälp av satellitdata från satelliten Spot-5 (fransk satellit), IRS-P6 (indisk satellit) och Landsat (amerikansk satellit).

Bakgrunden till projektet är att CORINE (Coordination of Information on the Environment) karteringen över Irland som gjordes år 2000 och år 2006 visar på väldigt stora förändringar inom skogen mellan dessa tidpunkter. CORINE initierade 1985 av EU där ett av projekten är CORINE Land Cover. Projektets mål är att producera en, mellan länderna jämförbar och aktuell, databas för miljöområdet där olika markanvändnings- och vegetations typer redovisas.

Huvudansvaret har EU:s miljöorgan European Environment Agency (EEA) i Köpenhamn. Själva uppbyggnaden har de enskilda länderna ansvarat för, med bidrag från EU. Även många länder i Europa utanför EU har producerat denna databas. Eftersom Irländska myndigheter ifrågasatte resultatet från CORINE har vi på Metria fått i uppdrag att i tre testområden(Wicklow på Östkusten, Sligo och Galway på Östkusten) göra en ny kartering av de förändringar av skogen som skett mellan 2000 och 2006. Som sedan kan jämföras med de CORINE-data som finns över Irland. Detta uppdrag är i sig en del av GSE-FM (GMES Service Element Forest Monitoring, som är en del i GMES (Global Monitoring for Environment and Security).

Här lämnar jag alla förkortningar samt EU-byråkratiska namn och hoppas att ni inte tappat läslusten inför en kort summering av själva resan.

Direkt på flygplatsen i Dublin blev vi upphämtade med bil av två personer från UCD (University College Dublin) och åkte mot Irlands västkust och ett av våra områden som är Sligo County. UCD är ansvariga för utvärderingen av vårt resultat och under våra fyra dagar på Irland skulle vi besöka alla de tre delområdena och utvärdera vårt första preliminära karteringsresultat. Inför resan hade vi valt ut områden som vi var osäkra på om det var skogsmark eller inte.

Gorse som lätt blandas ihop med skog i satellitbilder vid kartering.

En stor skillnad mellan Irland och Sverige är avsaknaden av allemansrätten. I Sverige är vi vana vid att mer eller mindre fritt ströva i mark och skog. Denna möjlighet finns inte alls på Irland. En av anledningarna är att markägaren är ansvarig för sin mark, vilket innebär att om jag skulle trilla och bryta benet på en markägares mark så har jag möjlighet att stämma markägaren för mina skador. Detta försvårade givetvis vårt arbete när vi skulle titta på vissa osäkra ytor.

Eftermiddagen spenderades som sagt i Sligo County, de områden som visade sig vara osäkra i klassningen bestod dels i översvämmade betesmarker och dels i områden med växten Gorse. Väldigt blöta områden liknar ibland skog i satellitbilder och Gorse som är en grön buskväxt med gula blommor liknar vår barrskog i satellitbilderna. Efter att ha besökt ett tiotal platser började dagen bli sen kväll och turen gick mot orten Ballaghaderreen där vi skulle övernatta.

/Aron

Bild 1: Fältdator med kartering i rosa och grönt, ytor som skall besökas i gult och satellitbild som bakgrund.

Bild 2: Gorse som lätt blandas ihop med skog i satellitbilder vid kartering.