
Världens minsta styrdator för satelliter, ÅAC-100-CS
ÅAC Microtec i Uppsala har nu summerat resultaten från utvecklingsprojektet "Multi-chip module development" som Rymdstyrelsen beställde 2005 och som avslutades 2009.
Det är jättespännande att summera den utveckling vi gjort, bland annat har vi tagit fram världens minsta styrdator för satelliter, ÅAC-100-CS, vilken blev dörröppnaren för företagets unika beställningar från amerikanska försvaret.
Vi har även tagit fram en teknik att göra robusta lågresistiva kiselvior (thru-silicon-vias, TSV), som marknadsförs under varumärket XiVIA(R) vilket skapat möjligheter att miniatyrisera elektronik för robusta tillämpningar. Dessutom tillåter XiVIA(R) att använda nano- och mikrosystemteknik för att kombinera sensorer och avancerad elektronik i 3-dimensioner.
Tack vare den extrema tålighet som krävs i rymden så lämpar sig teknikavspinning mycket väl i tillämpningar på jorden. Till exempel har en av världens största tillverkare av mikrosystem, Silex Microsystems, licensierat ÅAC:s XiVIA-teknik för massproduktion inom tex biomedicin och telekom. Läs mer om det här.

Robusta lågresistiva kiselvior XiVIA(R)
XiVIA(R) skapar förutsättningen för "interposrar", ett mycket viktigt mellanlager i framtidens nanoelektronik, både inom kommersiella tillämpningar som mobiltelefoner och inom högtemperaturtillämpningar som hälsoövervakning av flygmotorer. Inom rymdverksamheten kan interposrar sänka kostnaden för uppgraderingar av befintliga produkter och möjliggöra snabbinsatssatelliter.

Interposer
Ett mycket bra exempel där utveckling för rymdtillämpningar driver tekniken längre och med högre krav än motsvarande satsningar för tillämpningar på jorden. Genom att fara ut i rymden blir det bättre kvalitet på marken!
Bästa hälsningar,
-Fredrik
Alla bilder © ÅAC Microtec AB
Fredrik Bruhn är vice vd för ÅAC Microtec AB som gör rymdteknik i miniatyr, och han tycker det bästa med jobbet är att göra "det omöjliga möjligt". Läs mer om honom här