Tre aktuella utlysningar från Rymdstyrelsen

Hur kan vi använda satellitdata för att möta klimatutmaningar? Kan civila och militära behov mötas genom gemensam rymdteknik? Och hur stärker vi kopplingen mellan forskning och industri i den svenska rymdsektorn? Rymdstyrelsen har nu öppnat tre utlysningar som alla kretsar kring dessa frågor – och erbjuder stöd till de aktörer som vill vara med och forma framtidens lösningar.
Människor i kontrollrummet på NASA
NASA
´
Publicerad
2025-05-05
Dela artikel:

Att delta i ett rymdprojekt handlar inte bara om att titta uppåt, utan om att se möjligheterna här på jorden. Oavsett om det gäller bättre krisberedskap, ökad innovationskraft eller nya affärsmöjligheter, så är rymden ett allt viktigare verktyg i arbetet för ett hållbart, säkert och konkurrenskraftigt samhälle.

För klimatet, miljön – och framtiden

Sedan början av april är utlysningen Klimat och Miljö 2025 öppen. Här erbjuder Rymdstyrelsen stöd till myndigheter som vill använda satellitdata i sitt arbete med klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor. Målet är att stärka det offentliga Sveriges förmåga att möta både nuvarande och framtida samhällsutmaningar.

Den huvudsökande måste vara en statlig, regional eller kommunal myndighet. Men minst en ytterligare aktör måste delta – från exempelvis näringsliv, akademi eller offentlig sektor. Tillsammans ska konsortiet identifiera behov, utveckla nya arbetssätt och – helst – implementera lösningar i praktiken. Projektet kan till exempel handla om övervakning av översvämningar, skogsbränder eller biologisk mångfald.

Projekt kan söka upp till 5 miljoner kronor, och löpa i högst två år. Den totala budgeten är 20 miljoner kronor.

Viktiga datum:
– Öppnade: 3 april 2025
– Stänger: 8 september 2025
– Beslut: 17 oktober 2025
– Projektstart: 3 november 2025

Civil-militär innovation

Utlysningen Innovationsutlysning 2025 inom programmet för rymdteknik med dubbla användningsområden öppnade den 5 maj. Den riktar sig till aktörer som vill utveckla teknik som kan användas både civilt och inom försvars- och säkerhetsområdet.

Utlysningen är en del av ett större program för teknik med dubbla användningsområden. Det handlar om att skapa förutsättningar för innovation i det gränsland där civila behov möter säkerhetspolitiska intressen. Rymdstyrelsen är en civil myndighet och ansvarar inte för militär materielförsörjning – men ser ett växande behov av civil-militär samverkan för att skapa hållbara och robusta tekniska lösningar.

Utlysningen har en preliminär totalbudget på 15 miljoner kronor. Projekt får löpa upp till tre år. Bedömningen görs utifrån innovationshöjd, utvecklingspotential, genomförbarhet och kompetens.

Viktiga datum:
– Öppnar: 5 maj 2025
– Stänger: 30 juli 2025
– Beslut: 10 september 2025
– Projektstart: senast 30 oktober 2025

När industri möter forskning

Den tredje utlysningen – Industriell rymdforskning 2025–1 – fokuserar på att skapa starka samarbeten mellan industrin och akademin. Målet är att stimulera projekt som leder till ny kunskap, nya tekniker och nya produkter inom rymddata och rymdteknik.

Här ska projektet ledas av ett företag med driftställe i Sverige, som också är ansvarigt för genomförande och rapportering. Men det måste också inkludera minst en akademisk part, till exempel ett universitet eller forskningsinstitut. Utlysningen är öppen för såväl små som stora företag, och samverkan mellan flera aktörer uppmuntras.

Projekt kan pågå i upp till tre år och får endast sökas av en koordinerande industripart per utlysning. Utvärderingskriterierna fokuserar på innovationshöjd, utvecklingspotential, genomförbarhet och aktörernas kompetens.

Viktiga datum:
– Öppnar: 5 maj 2025
– Stänger: 13 augusti 2025
– Beslut: 3 oktober 2025
– Projektstart: tidigast 11 november 2025

Så söker du

Instruktion för samtliga utlysningar och hur man söker finns på dessa sidor:

Där finns även information om krav, budgetmallar och bedömningskriterier. Rymdstyrelsen uppmanar alla sökande att noggrant läsa igenom villkoren och att inte tveka att ta kontakt med utlysningarnas handläggare vid frågor.