Rymdstyrelsen har arrangerat en astrofototävling för amatörfotografer i samarbete med Stockholms stad, Astronomisk Ungdom samt tidskrifterna Kamera & Bild och Populär Astronomi. Nu ställs vinnarna ut i utställningen "Upptäck rymden".
Utställningen visas på flera platser i landet med start i Kungsträdgården i Stockholm den 10 juni. Som besökare får man följa med hundratals miljoner kilometer ut i rymden och lära sig om galaxer, nebulosor och stjärnhopar. Men även om det som vi kan se med blotta ögat som norrsken, solen och månen.
Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi ville med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge alla möjligheten att få visa upp sina fantastiska bilder.
Det är många i Sverige som bor i upplysta städer och som aldrig sett en riktigt mörk stjärnhimmel. Vi hoppas kunna inspirera fler att ta sig ut i skog och mark även efter att mörkret lagt sig för att få ett nytt perspektiv på tillvaron.
Rymdstyrelsens astrofototävling riktade sig till landets amatörastrofotografer. Alla fick tävla med tre bilder tagna mellan augusti 2020 och april 2021.
Utställning på åtta olika orter
Rymdstyrelsen fick in över 400 bidrag och i slutänden stod 16 bilder som juryns favoriter. Huvudutställningen visas i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm. Besökare är välkomna dygnet runt från den 10 juni till den 27 juni. Samtliga 16 bilder visas och man får ta del av information både om fotografen och objektet. Den nyfikne kan även scanna en QR-kod som pekar till Rymdstyrelsens hemsida där man kan läsa fördjupat om varje bild och objekt. Bilderna är på 1x2 m och står utomhus med lite avstånd för ett så coronasäkert utförande som möjligt. Utställning är gratis och alla är varmt välkomna!
Bland vinnarna valdes även fem "toppvinnare" ut som visas runt om i landet:
- Kiruna, i samarbete med Kiruna stad
- Umeå, i samarbete med Curiosum
- Luleå, i samarbete med Teknikens hus
- Borlänge, i samarbete med 2047 science center
- Skövde, i samarbete med Balthazar
- Borås, i samarbete med Navet
- Lund, i samarbete med Vattenhallen
Man når även alla bilder digitalt på: http://www.rymdstyrelsen.se/astrofoto
Fotograferna
Fotograferna har varit aktiva allt från fem månader upp till många år. Det är en väldig bredd i både erfarenhet och objekt. Vissa fotograferar från sin balkong mitt inne i stan med ljusföroreningar som stor utmaning, andra ute i vildmarken. De flesta står många timmar, eller är ibland ute flera dygn, i bitande kyla med temperaturer ner mot -30 grader Celsius. Gemensamt är att de delar passionen för rymden och känslan som både astrofoto och astronomi ger.
I samband med utställningen har fotograferna fått svara på några frågor. När de svarade på frågan - Vad är roligast med att fota rymden? fick vi många fantastiska svar:
Peter Rosén, Stockholm, som fotat solen
"Att synliggöra det osynliga! På grund av ljus- och luftföroreningarna är inte Stockholm den bästa platsen att bedriva astronomi på. Men med hjälp av kunskap och dagens teknik kan man faktiskt fånga detaljer på exv. ljussvaga galaxer, nebulosor eller en vacker stjärnhimmel ovanför stadens hustak."
https://www.rymdstyrelsen.se/solen
Zoltan Nagy, Västerås, som fotat Nordamerikanebulosan
"Astrofoto är en hobby som kombinerar både vetenskap, teknik, konst och fotografi. Det är en hobby med oändliga och outtömliga utmaningar som ger ett helt annat perspektiv på vardagen."
https://www.rymdstyrelsen.se/nordamerikanebulosan
Teddy Svenneskog, Uddevalla, som fotat en stjärnklar grotta
"Det roligaste med att fota rymden är att det är utmanade och inte bara att ta en bild! Det ligger många timmar i att lära sig stjärnhimlen och hur den ser ut olika delar utav året. Det är även en underbar känsla att man som "vanlig" människa kan lyckas fota och få uppleva rymden på en viss nivå, det ger en sorts bekräftelse för mig iallafall att " Herregud.. det finns därute på riktigt".
https://www.rymdstyrelsen.se/grotta
Länk till samtliga bilder
http://www.rymdstyrelsen.se/astrofoto
Mer om tävlingen
Tävlingen var öppen för alla med astronomi- och fotointresse oavsett ålder och kunskap, enda undantag var att man inte fick arbeta som fotograf.
Alla tävlade på lika villkor enligt ett regelverk framtaget av Rymdstyrelsen.
Vinnarna utsågs ur ett anonymiserat urval av en jury sammansatt av Rymdstyrelsen bestående av verksamma astrofotografer, rymdvetare och astronomipedagoger. Utöver de estetiska och fototekniska kriterierna värderades även kreativitet och originalitet.
Juryn
Göran Strand, astrofotograf
Anna Olsson, astrofotograf
Calle Rosenqvist, chefredaktör Kamera & Bild
Ronnie Lindberg, Rymdstyrelsen
Mikael Ingemyr, Astronomisk Ungdom