Klimatsamtal under ForskarFredag

Möt framstående klimat- och miljöforskare och lär dig mer om hur rymdteknik kan hjälpa oss förstå och bekämpa klimatförändringarna. Samtalet äger rum den 27 november digitalt via webben.
Poster forskarfredag
´
Publicerad
2020-11-17
Dela artikel:

I vårt senaste inlägg på rymdbloggen skrev vi om hur havsnivåhöjning är ett av klimatförändringarnas stora konsekvenser. Satellitdata har redan visat att de globala havsnivåerna stigit i genomsnitt 3 millimeter per år sedan 1993 då man först började mäta haven från rymden. På lördag den 21 november sänds den europeiska satelliten Sentinel-6 upp i omloppsbana med uppdraget att kontinuerligt mäta de globala havsnivåerna så att myndigheter runt om i världen kan vara mer förberedda kring utvecklingen.

Samhällen hotas när vattnet stiger

Möt framstående klimat- och miljöforskare och lär dig mer om hur rymdteknik kan hjälpa oss förstå och bekämpa klimatförändringarna. Tillsammans med forskare från SMHI och Stockholms universitet djupdyker vi under ForksarFredag i vad forskningen säger om jordens klimat, lär oss om hur forskning går till och vad vi faktiskt baserar vetenskaplig kunskap på.

Varmt välkommen att lära dig mer den 27 november under klimatsamtalet "En hållbar framtid - rymdteknik för klimatet". Samtalet är ett samarbete mellan Astronomins dag och natt, Vetenskap & Allmänhet, ForskarFredag, Rymdstyrelsen, SMHI och Visualiseringscenter C.

Medverkande:

  • Magnus Lindskog, meteorologi, SMHI FoU.
  • Klaus Wyser, Rossby Centre, SMHI FoU.
  • Karl-Göran Karlsson, atmosfärisk fjärranalys, SMHI FoU.
  • Helena Martins, Rossby Centre, SMHI FoU.
  • Linda Megner, ansvarig för den nya forskningssatelliten MATS, Stockholms universitet, MISU.
  • Olle Torpman, klimatfilosof.

Moderator: Anders Sahlman, Melker Media.

När: fredagen den 27 november, kl. 10.00 -11.45

Plats: Live via webben:

https://youtu.be/x97hsopc81i   

Läs mer här