Innovationsutlysning 2025 inom programmet för rymdteknik med dubbla användningsområden

Programmet för rymdteknik med dubbla användningsområden genomförs i syfte att stärka svenska företags konkurrenskraft inklusive möjligheterna att delta i och dra nytta av internationella innovationssatsningar samtidigt som det höjer den svenska militära förmågan.
´
Publicerad
2025-05-05
Sista ansökningsdag:
2025-07-30 12:00
Dela artikel:

Bakgrund

Rymdstyrelsen har på uppdrag av regeringen inrättat ett nytt nationellt rymdprogram för rymdteknik med dubbla användningsområden. Satsningen aviserades i forsknings- och innovationspropositionen 2024. 

Rymdverksamhet och rymdfrågor är ofta komplexa med såväl civila och militära aspekter som statliga och kommersiella. Tekniken nyttjas av alla samhällssektorer. Genom programmet för rymdteknik med dubbla användningsområden kan Rymdstyrelsen såväl främja den svenska rymdverksamheten som stödja Sveriges utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska intressen.

Fakta om programmet

För 2025 efterfrågas i första hand teknologiutveckling enligt nedan, men även andra teknologiska utvecklingsprojekt är tänkbara.

Teknologiutveckling för att bidra till  

  • förbättrad förmåga till inmätning och spårning av rymdobjekt (SST) för tillämpningen rymdlägesbild,
  • att minska behovet av bandbredd i nedlänken från satelliter, och
  • att genomföra åtgärder i bana för exempelvis livstidsförlängning av satelliter i drift eller bortrensning av skräp (IOS).

Projektet måste både falla inom ramen för teknologiutveckling enligt ovan, bidra det till den svenska industrins konkurrenskraft och bidra till den svenska militära förmågan inom en överblickbar framtid för att kunna beviljas bidrag.

För innovationsutlysningen 2025 avsätts preliminärt 15 000 000 kr. 

All information finns i utlysningstexten (PDF) samt i de nationella programmens allmänna villkor (PDF)

Viktiga datum

Denna ansökningsomgång stänger 2025-07-30.

Sista dagen att få svar på frågor om utlysningen är 2025-07-18. Eventuella frågor mejlas till programmets kontaktperson.

Besked om ansökan beviljas bidrag eller ej meddelas senast 2025-09-10

Projektstart senast 2025-10-30

Ansökningshandlingar och instruktioner

Ansökan ska skrivas på svenska eller engelska och vara Rymdstyrelsen tillhanda vid utlysningens stängningsdatum.

Ansökan ska bestå av följande dokument:

Ansökningshandlingarna skickas till: application@snsa.se med ämne: Utlysning Programmet för rymdteknik med dubbla användningsområden 2025 ”Projekttitel”

Start och redovisning av projekt

När Rymdstyrelsen har beviljat ett projektbidrag så ska projektparterna underteckna blanketten ”Godkännande av projektvillkor” och förse Rymdstyrelsen med en populärvetenskaplig beskrivning av projektet. Avsikten är att använda denna i Rymdstyrelsens informationsspridning.

Godkännande av projektvillkor (PDF)

Rapportering

Lägesrapportering

Under projektets gång ska bidragsmottagaren rapportera till Rymdstyrelsen enligt projektplan. Ingen särskild mall för rapporteringen finns. Rapporten ska ange hur projektet framskrider utifrån plan. Uppnådda delmål och eventuella avvikelser ska framgå. Redovisning av stödberättigande kostnader ska ingå i rapporteringen.

Lägesrapporter skickas enbart elektroniskt till: rymdstyrelsen@snsa.se.

Blankett för lägesrapport (PDF)

Slutredovisning

Slutredovisningen består av två separata delar; en ekonomisk och en teknisk slutrapport.

Den ekonomiska slutrapporteringen av projektet görs på Rymdstyrelsens blankett:

Blankett för ekonomisk slutrapport (PDF)

Den tekniska slutrapporten görs på Rymdstyrelsens blankett:

Blankett för teknisk slutrapport(PDF)

Teknisk slutrapport enligt ovan skickas tillsammans med den signerade ekonomiska slutrapporten till: rymdstyrelsen@snsa.se.

OBS! Innehåller slutrapporten information där sekretess bör beaktas, skickas rapporten enbart via fysisk post till: Rymdstyrelsen, Box 4006, 171 04 SOLNA. Eventuell sekretessbelagd information ska även markeras tydligt på aktuell sida i slutrapporten.

Kontaktperson:

Isabelle Persdóttir Huzell

E-post: isabelle.persdottirhuzell@snsa.se

Telefon: 08 - 40 90 77 67