Arrakihs

Rymdteleskopet ARRAKIHS (Analysis of Resolved Remnants of Accreted galaxies as a Key Instrument for Halo Surveys) har nyligen fått grönt ljus från ESA. Detta är ett samarbete mellan 50 forskare från 10 olika länder, där Sverige är en av huvudmedlemmarna. ARRAKIHS huvudmål är att ge oss nya insikter om vad den mystiska mörka materian är. 

Mörk materia är en nödvändig ingrediens för teorier om galaxers bildande, och vi tror idag att alla galaxer är insvepta i massiva så kallade “halos” av mörk materia som håller samman galaxer via gravitation. Trots dess centrala betydelse för modern astrofysik så har vi ingen aning om vilken typ av partikel som utför mörk materia. Beroende på vilken typ av partikel mörk materia är, så påverkar det hur många små galaxer, så kallade dvärggalaxer, som befinner sig i omloppsbanor runt större galaxer som vårt eget hem Vintergatan. Till exempel, mörk materia som är “varm” suddar ut små mörk materia halos vilket leder till färre dvärgalaxer, medans “kall” mörk materia leder till fler. 

Dvärggalaxer är mycket ljussvage. På grund av detta så har astronomer enbart kunna kartlägga hur många av de absolut minsta dvärgalaxer i Vintergatan och den närliggande Andromedagalaxen som finns. Det är här på den här punkten som ARRAKIHS kommer att revolutionera vår förståelse; ARRAKIHS är som en ultrakänslig kamera som kommer att kartlägga alla strukturer, inklusive dvärggalaxer och strömmar av stjärnor, runt närmare 100 Vintergatan-liknande galaxer. Den här datan kommer at göra det möjligt att utesluta ett stort antal teorier om mörk materia partikelns natur, och därmed ge oss revolutionerande insikter om Universums fundamentala beståndsdelar.

Dnr
2023‐00164
Projektledare
Oscar Agertz
Organisation
Lunds universitet
2024
1 250 kkr
2025
1 589 kkr
2026
285 kkr
Totalt beviljat bidrag
4 686 kkr