Månen är alltid månen men beroende för hur nära den är oss kallar vi den för olika saker.
Fullmåne
NASA/Jeff Williams
´
Publicerad
2023-09-05
Dela artikel:

En supermåne blir det när en full- eller nymåne inträffar vid perigeum, när månen är så nära jorden som den kommer på sin omloppsbana, vilket gör att månen ser extra stor och ljus ut. Det för även med sig något högre tidvatten än vanligt, dock endast några centimeter.

Skillnaden mellan en supermåne och en vanlig måne är inte så lätt att se med blotta ögat, och tydligast blir det när man jämför dem med varandra.

Men om en supermåne sammanträffar med en total månförmörkelse händer något extra spännande. Då blir månen extra stor, extra ljus och dessutom röd.

När månen helt täcks av jordens skugga blir den mörkare, men den blir inte helt svart. Istället får den en röd färg, och kallas ibland för röd måne eller blodmåne. Men varför blir den röd?

Solljus innehåller alla färger av synligt ljus. När ljuset når jordens atmosfär sprids de blå våglängderna ut, medan de röda passerar genom atmosfären. När det är månförmörkelse böjs det röda ljuset som passerar genom jordens atmosfär mot månen, medan det blå ljuset filtreras bort. Därför får månen ett blekrött sken under förmörkelsen.

Så när en supermåne sammanträffar med en total månförmörkelse, blir det då en superblodmåne? Ja, på sätt och vis. Om inte annat är det ett väldigt spännande namn.