En exoplanet är en planet som cirkulerar en annan stjärna än solen.
En illustration av en exoplanet. En stor exoplanet som ser ut som en röd jord ligger i förgrunden, framför en liten, röd stjärna i universum.
Shutterstock
´
Publicerad
2023-09-05
Dela artikel:

De första exoplaneterna hittades så sent som i början av 1990-talet. Trots att man i dag funnit över 5000 exoplaneter har astronomerna bara skrapat på ytan av universums planetariska bollhav. Men vad är egentligen en exoplanet?

En exoplanet är en planet som befinner sig i ett annat solsystem än vårt. Namnet exoplanet kommer från grekiskans exo, som kan översättas med ordet utanför.

Den första exoplaneten kunde konstateras år 1992 runt en neutronstjärna, som inte alls var lik solen. Först 1995 kunde forskarna slå fast att de hittat en planet som liknar Jupiter som går i omlopp runt en stjärna som är stor och varm som vår sol, och ligger ungefär 50 ljusår bort i stjärnbilden Pegasus.

Exoplaneter kan vara varma eller kalla, steniga eller gasiga. Och hittills har man bara hittat exoplaneter som ligger väldigt långt från jorden. Med dagens raketteknik skulle det ta tusentals år för en rymdsond att nå fram.

Att upptäcka exoplaneter från jorden är väldigt svårt. Det beror både på att de befinner långt bort från jorden, och på att de stjärnor som exoplaneterna kretsar kring lyser så stark att exoplaneterna är svåra att se.

De flesta exoplaneter upptäcks genom att mäta stjärnornas ljusstyrka. När exoplaneten passerar framför sin stjärna minskar ljusstyrkan något och är lättare att observera med hjälp av känsliga instrument.  

Forskare har kommit fram till at varje stjärna på himlen i snitt verkar ha minst en planet i omloppsbana.

Rymdsonden Juice är just nu på väg mot Jupiter och beräknas vara framme år 2031. Under missionen hoppas forskarna även med att lära sig mycket om exoplaneter. Det finns nämligen många likheter mellan Jupiter, som är som ett solsystem i miniatyr, och planeterna i andra solsystem.