En svensk-amerikansk astronaut

Under tiden 25 september 2019 och 17 april 2020 befann sig den amerikansk-svenska astronauten Jessica Meir på den internationella rymdstationen, ISS.
Jessica Meir
´
Publicerad
2019-09-03
Dela artikel:

 

Jessica Meirs uppdrag

Jessica Meir är astronaut inom den amerikanska rymdorganisationen NASA och hon flög på uppdragen Expedition 61 och 62. Besättningen sändes upp från Bajkonur kosmodromen i Kazakstan med hjälp av den ryska bärraketen Soyuz. Meir, som fungerade som flygingenjör, fick också sällskap av Soyuz-befälhavaren Oleg Skripotjka från den ryska rymdorganisationen Roscosmos samt rymdresenären Hazzaa Al Mansouri från Förenade Arabemiraten.

Under sin första rymdflygning genomförde Meir de tre första helkvinnliga rymdpromenaderna med besättningsmedlem Christina Koch från NASA, totalt 21 timmar och 44 minuter. Besättningen bidrog till hundratals experiment inom biologi, geovetenskap, forskning på människan, naturvetenskap och teknikutveckling. Bland de undersökningar som hon bidragit med är en studie som leds av en tidigare kollega av henne och undersöker hur mänsklig hjärtvävnad fungerar i rymden. Hon tillbringade 205 dagar i rymden, 3280 varv runt jorden vilket motsvarar en resa på cirka 139 851 994 kilometer.

Besättning Expedition 61

Esa

Luca Parmitano är en italiensk ingenjör och astronaut och arbetar för den europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency). Luca har studerat statsvetenskap med fokus på internationella lagar vid University of Naples Federico II. Han tog senare en examen vid Italian Air Force Academy, och fortsatte sin pilotträning med US Air Force vid Euro-NATO Joint Jet Pilot Training i Texas. Luca har även studerat ledarskap, samt har en masterexamen i experimental flight test engineering.

I maj 2009 blev Luca Parmitano uttagen till Esas astronautprogram och år 2013 gjorde han sin första resa till ISS. Under sina 166 dagar i rymden ledde han över 20 experiment, deltog i två rymdpromenader och landade sedan på jorden den 11 november 2013.

Under Expedition 61 tjänstgjorde Luca Parmitano som rymdstationens befälhavare.

NASA-astronauten Dr. Andrew Morgan blev uttagen till astronautprogramet år 2013. Han har en examen från US Military Academy samt Uniformed Services University of the Health Sciences. Dr. Morgan var akutläkare vid den amerikanska armén och tjänstgjorde i elitspecialiserade enheter över hela världen.

Andrew Morgan reste till ISS den 20 juli 2019 och tjänstgjorde där som flygingenjör fram till den 17 april 2020.

Christina Hammock Koch blev uttagen till NASA:s astronautprogram år 2013, samma klass som Jessica Meir, och blev klar med kandidatträningen i juli 2015. Christina Koch har en kandidatexamen i Science in Electrical Engineering and Physics, samt en masterexamen i Electrical Engineering från North Carolina State University.

Christina Koch befann sig på ISS som en del av Expedition 59 och 60 och 61. När hon åter landade på jorden igen hade Koch slagit rekordet som den kvinna som befunnit sig längst tid i rymden, 328 dagar.

Aleksandr Aleksandrovich Skvortsov är rysk kosmonaut. Skvortsov studerade till pilotingenjör vid Stavropol Airforce Pilot and Navigator School och har även en examen från Military Red Banner Air Defense Academy. 

Alexsandr Skvortsov blev kvalificerad testkosmonaut i november 1999. År 2010 gjorde han sin första resa till ISS med Expedition 23/24. Vid Expedition 24 var han rymdstationens befälhavare.

Expedition 60/61 är hans tredje uppdrag på ISS.

Den mycket erfarne kosmonauten Oleg Skripotjka är en av dem som åker upp till ISS tillsammans med Jessica Meir i Soyuz MS-15 och under uppsändningen kommer han tjänstgöra som befälhavare. Han har en bakgrund i maskinteknik och är specialiserad i raketkonstruktion. 

Oleg blev utvald som kosmonautkandidat år 1997 och påbörjade sin träning 1998. I oktober år 2010 gjorde han sin första resa till ISS som varade i 159 dagar. Under uppdraget utförde han tre rymdpromenader.

Kommande resa till ISS med Expedition 61/62 blir hans tredje.

Hazzaa Al Mansouri åkre upp till ISS tillsammans med Jessica Meir och Oleg Skripotjka som en så kallad space flight participant. En space flight participant kallas de som reser till rymden utan att vara professionella astronauter. Al Mansouri är från Förenade Arabemiraten och är den första att bli uttagen till UAE (United Arab Emirates) astronautprogram. Han var på ISS i åtta dagar, och åkte tillbaka till jorden med Soyuz MS-12 den 3 oktober 2019. Al Mansouri blev därmed den första astronauten från Förenade Arabemiraten i rymden.

Under sin vistelse på ISS jobbade Al Mansouri med att studera vilken påverkan mikrogravitation har på kroppen i jämförelse med jordens gravitationskraft. Mätningar gjordes på hans kropp både innan och efter resan för att sedan jämföras.

Förberedelser

Inför uppsändningen

Inför en uppsändning krävs en lång rad förberedelser för astronauterna. Jessica Meir, Oleg Skripotjka och Hazzaa Al Mansouri genomgick en gedigen träning i Star City i Ryssland. Där ingick bland annat fysisk träning, den typen av träning som de kommer behöva utöva ombord på ISS för att musklerna inte ska förtvina i mikrogravitationen. De tränades även i en centrifug att manuellt kunna kontrollera en rymdfarkost under en landning.

Förutom den långa astronautträningen besättningen går igenom krävs även en grundlig förberedelse inför själva uppsändningen med en Soyuz-farkost. Förberedelserna påbörjades några veckor innan den planerade uppsändningen. Astronauterna behövde bli godkända på ett antal examineringar. Träningen skedde helt på ryska, så Jessica har även behövt lära sig ett nytt språk för att få åka till rymden. 

Cirka två veckor innan uppsändning reste astronauterna till uppsändningsplatsen i Bajkonur i Kazakstan där de sattes i karantän för att inga sjukdomar skulle följa med upp till besättningen på rymdstationen. Där fortsatte även förberedelserna som inkluderade att trycktesta deras rymddräkter.

Nasa

Uppsändning

Ungefär 48 timmar innan uppsändning transporterades Soyuz-farkosten till uppsändningsplatsen. Enligt tradition fick inte besättningen se detta. Kvällen innan uppsändningen hade besättningen en presskonferens där de svarade på frågor från medier inför resan. 

På själva uppsändningsdagen satte de på sig sina dräkter och trycktestade dem en sista gång. De tog farväl av sina familjer och satte sig på den buss som skulle ta dem till uppsändningsplatsen. Cirka 2,5 timmar innan uppsändning tog de plats i farkosten. Väl inne utförde de några sista kontroller och till sist aktiverade de lift-off-systemen.

I en hastighet av 25 000 km/h tog sig sedan astronauterna mot rymden och de befann sig i mikrogravitation redan 10 minuter efter uppsändning.
 

Dockning till ISS

Soyuz-farkosten dockade med ISS sex timmar efter uppsändning, det motsvarar fyra varv runt jorden.

Kontrollcentret på marken gav kommandon till Soyuz att närma sig ISS och sedan så dockade Soyuz-kapseln automatiskt. Ibland kan radarn fallera och då måste astronauterna ta över och sköta dockningen av farkosten manuellt. Efter att ha matchat Soyuz-farkostens lufttryck med rymdstationens kunde luftslussen öppnas och astronauterna förenas med resten av besättningen på ISS.

Soyuz MS-15

Soyuz är en serie av ryska rymdfarkoster som designades för det sovjetiska rymdprogrammet av Korolev Design Bureau på 60-talet. De byggdes för att vara en del av Sovjetunionens månlandningsprogram. För närvarande är Soyuz de enda farkosterna som gör bemannade rymdresor till ISS och de används flitigt.

Efter 1966, när den första Soyuz-farkosten sändes upp, har mer än 1500 uppsändningar gjorts med Soyuz. Utöver bemannade rymdfärder har Soyuz-farkosterna använts till att skicka upp satelliter för telekommunikation, jordobservation, väder och vetenskapliga uppdrag.

En Soyuz-farkost består av tre delar. En sfäroid omloppsmodul där besättningen sitter under uppsändningen, en återvändningsmodul som tar med den hemvändande besättningen till jorden och en cylinderformad servicemodul med solpaneler som består av instrument och motorer.   

Soyuz MS-15 som togJessica Meir till ISS är en del av MS-serien som lanserades år 2016 och är den senaste uppgraderingen av Soyuz-farkosterna. Förbättringarna består bland annat av mer effektiva solpaneler, nytt dockningssystem som väger hälften så mycket som tidigare modeller och modifierade datorer.

Tillbaka till jorden 

Soyuz kan återvända till jorden cirka 3,5 timmar efter att ha avdockats från ISS. Hemkomsten till jorden kan vara fysiskt krävande för besättningen. När farkosten tar sig in i jordens atmosfär sker en stark acceleration och ger enormt tryck på astronauternas kroppar. 

Man spårar sedan farkosten från land så att helikoptrar kan komma och hjälpa astronauterna ut ur kapseln.

Om Jessica Meir

År 2013 blev Jessica Meir uttagen till Nasas astronautprogram med en lång rad studier bakom sig. Hon har en kandidatexamen i biologi, en masterexamen i rymdforskning samt en doktorsexamen i marinbiologi. Jessica har bland annat studerat djur som lever i extrema miljöer och forskat om mänsklig fysiologi. Hon har också deltagit i Nasas experiment under mikrogravitationsflygningar och som aquanaut i undervattensmiljöer i Nasas Neemo program. Hon har även studerat svenska vid Stockholms Universitet under en termin.

Personligt

Jessica Meir är född i Caribou, Maine i USA, hennes pappa var från Israel och hennes mamma från Västerås, vilket gett henne dubbla medborgarskap. Föräldrarna träffades i Sverige, gifte sig här, och fick två döttrar. Därefter flyttade de till USA då pappan fick jobb som läkare där. I Caribou föddes sedan Jessica Ulrika Meir 1977 och är den yngsta av fem syskon.  

Jessica drömde tidigt om att bli astronaut. Redan som femåring ritade hon bilder av sig själv stående på månen, och det är just en resa till månen som hon drömmer om mest av allt.  

På fritiden tycker hon om att åka skidor, hajka, cykla, spela fotboll och dyka. Hon har även en pilotlicens som ger henne behörighet att flyga privatflygplan.

Utbildning och erfarenheter

Jessica tog examen vid Caribou High School i Maine. Därefter tog hon en filosofie kandidatexamen i biologi från Brown University i Providence 1999. År 2000 tog hon en masterexamen i rymdstudier vid International Space University i Frankrike och år 2009 doktorerade hon i marinbiologi och dykarfysiologi vid Scripps Institution of Oceanography, University of California San Diego. Som doktorand forskade Jessica på syreutarmningen hos dykande kejsarpingviner i Antarktis och sjöelefanter i norra Kalifornien. Efter sina doktorandstudier forskade hon vid University of British Columbia på stripgäss, en fågelart som flyger på ovanligt höga höjder. Jessica tränade gässen att flyga genom vindtunnlar medan hon tog fysiologiska mätningar av det reducerade syreförhållandena. År 2012 blev Jessica Assistant Professor vid Harvard Medical School och Massachusetts General Hospital, där hon fortsatte sin forskning på fysiologin hos djur i extrema miljöer.

Erfarenheter hos Nasa

Mellan åren 2000 - 2003 arbetade Jessica Meir på Lockheed Martin’s Human Research Facility (Nasa Johnson Space Center) med forskning kring den mänskliga fysiologin under färd med rymdfarkoster och den internationella rymdstationen ISS. Under den tiden deltog hon även i forskningsflygningar på Nasas mikrogravitationsflygplan. Hon tjänstgjorde även som aquanaut i undervattensmiljö för Nasa Extreme Environment Mission Operations (Neemo).

Foto: James Blair / Nasa

I juni år 2013 blev Jessica utvald som en av åtta medlemmar att delta i Nasas astronautprogram. Hennes astronautträning inkluderade vetenskapliga och tekniska genomgångar av ISS olika system, av rymdpromenader, robotik samt fysisk träning. Det inkluderade även avancerad pilotträning och överlevnadsträning i både vatten och vildmarken. Jessica blev klar med sin astronaututbildning i juli 2015.