Bloggen - Bemannad rymdfart

Varför i hela världen vill Marcus åka till rymden?

Sveriges nästa astronaut Marcus Wandt närmar sig rymden med stormsteg. Med resa planerad till januari är det inte långt kvar, men varför vill han dit egentligen?
Marcus Columbus Control Center
ESA
Ämnen:
´
Publicerad
2023-11-01
Dela artikel:

Marcus Wandt är i full träning. De senaste veckorna har han varvat träning hos NASA i Houston med dagar på de europeiska rymdcentren i Tyskland. Marcus har bland annat besökt två av de kontrollcenter som kommunicerar med den internationella rymdstationen och dess astronauter.

ESA:s laboratorium på rymdstationen heter Columbus och dess kontrollcenter på marken ligger i Oberpfaffenhofen, nära München i Tyskland. Där bistår personal europeiska astronauter på rymdstationen sju dagar i veckan, dygnet runt. Centret är känt under sin anropssignal COL-CC. 

Marcus skriver själv på Instagram att:

- Det var ett nöje att träffa några av de människor som jag kommer att arbeta med under mitt rymduppdrag och lyssna på liveuppdateringarna från den internationella rymdstationen. [...] Jag hade också möjlighet att stämpla märket för mitt uppdrag Muninn vid ingången till huvudkontrollrummet, som kallas K4, och sätta min signatur under det. Detta är en del av en tradition för alla europeiska astronauter innan de flyger.

Muninn patch at Col-CC
ESA

Efter att Marcus återvänt till jorden kommer en stor plakett med märket att hängas upp på väggen. 

Modig som få

Många drömmer om rymden, men när allt kommer omkring är det nog få som skulle våga. Marcus Wandt känner dock ingen rädsla alls. En anledning är att han är van vid riskkalkylering och att hantera oväntade situationer som stridspilot. 

- Jag drivs av en vilja att utforska. Genom att ta kliv ut i det okända, på gränsen till vad vi kan just nu både fysiskt och kunskapsmässigt, kan vi göra nya oväntade upptäckter som vi kan ha stor nytta av på jorden i flera generationer, säger Marcus när vi pratar med honom under träningen.   

Han menar att det kan vara intressant i sig att förstå till exempel varför en planet bildas, men om vi samtidigt kan få kunskap om till exempel hur partiklar förhåller sig till varandra eller hur olika krafter påverkar dem så kan dessa upptäckter användas för att skapa ny teknologi, som i sin tur kan användas till att göra livet på jorden bättre.  

- Det är också viktigt att inspirera andra människor, inte minst unga, till hopp om framtiden och att välja den naturvetenskapliga eller tekniska banan. Och, inte minst, att bidra till att Sverige fortsätter vara en kunskapsnation i framkant med expertis inom rymdområdet. 

Allt detta tillsammans driver Marcus framåt och det är det som får honom att vilja åka till rymden.