Bloggen - Rymdpolitik

Gör praktik på NASA

National Aeronautics and Space Administration, NASA, är USA:s rymdmyndighet och en av de största aktörerna inom rymdområdet i världen. Nu har du möjlighet att göra praktik på NASA genom oss på Rymdstyrelsen och programmet International Internship Program, I2.
Kennedy Space Center
NASA/Kim Shiflett
Ämnen:
´
Publicerad
2023-01-30
Dela artikel:

NASA har sammanlagt tjugo olika anläggningar i USA där de bedriver forskning, testning och utveckling av den mest avancerade rymdtekniken i världen. NASA leder också det internationella rymdprogrammet Artemis inom vilket människan ska återvända till månen för första gången på över 50 år.

Nu har du som studerar på kandidat- eller magisternivå inom något av de olika STEM ämnena (Science, Technology, Engineering eller Mathematics) möjlighet att göra praktik på NASA genom oss på Rymdstyrelsen. Praktiken startar i augusti 2023 och ansökningsperioden stänger den första mars. Några av kraven är att du måste vara svensk medborgare samt kunna visa på ett stort intresse inom rymdområdet.

Detta är första gången efter pandemin som Rymdstyrelsen kan erbjuda denna praktik och sammantaget kan vi finansiera två personers deltagande för den aktuella perioden.

Här kan du läsa mer om hur du gör din ansökan

Röster från tidigare praktikanter

År 2017 intervjuade vi några tidigare praktikanter för att höra om deras erfarenheter.

Då sade bland annat Desirée Brundin som läste vid KTH i Stockholm att hennes praktik på NASA Ames i Kalifornien till största delen handlade om vindtunneltester.

- Jag kombinerade min praktik med mitt examensarbete för KTH och kunde på så sätt tillbringa en majoritet av tiden med att jobba på ett och samma projekt.

Hon berättade även att en av de största upplevelserna var att få besöka NASA Jet Propulsion Laboratory i Pasadena utanför Los Angeles. Detta är platsen där NASA utvecklar flertalet av de rymdsonder och robotar som idag och i framtiden studerar solsystemet åt oss.

Praktikrapporter

Som praktikant ska man även skriva praktikrapporter och lämna dem till oss på Rymdstyrelsen. Här kan du ladda ned och läsa vilka erfarenheter och tips studenter som gjorde sin praktik 2020 på NASA Ames Research Center har till dig som vill söka till årets praktik:

Julia Asplund, Stockholms universitet

August Svensson, Luleå tekniska universitet

Martin Köling, Kungliga tekniska högskolan

Tove Ågren, Kungliga tekniska högskolan

Jennifer Andersson, Uppsala universitet